Livre
Néerlandais

Brooklyn-dwaasheid : roman

Paul Auster (auteur)

Brooklyn-dwaasheid : roman

Drie in het leven teleurgestelde mannen proberen zich in Brooklyn, New York staande te houden door een gezamenlijke fantasie te ontwikkelen.
Titre
Brooklyn-dwaasheid : roman
Auteur
Paul Auster
Langue
Néerlandais
Langue originale
Anglais
Titre original
Brooklyn follies
Éditeur
Amsterdam: De Arbeiderspers, 2005
283 p.
ISBN
90-295-6291-9

Commentaires

Het beeld van het naoorlogse Amerikaanse proza werd voor een belangrijk deel bepaald door de inbreng van joods-Amerikaanse schrijvers. Het is opvallend hoe een relatief kleine etnische groep zijn stempel drukte op het intellectuele debat en de literatuur van de Verenigde Staten. Saul Bellow, Philip Roth, Isaac Bashevis Singer, Bernard Malamud, E.L. Doctorow en J.D. Salinger zijn een aantal van de namen waaraan de Amerikaanse literatuur van na 1945 zijn internationale doorbraak te danken heeft. Het recente overlijden van Saul Bellow luidt het definitieve einde in van deze invloedrijke generatie joods-Amerikaanse schrijvers. Intussen staat al een nieuwe lichting klaar in de coulissen. Of zij de verwezenlijkingen van hun voorgangers kunnen evenaren, is nog maar de vraag. Feit is dat met namen als Ethan Englander, Myla Goldberg en Jonathan Safran Foer de kwaliteit van deze nieuwe generatie in elk geval niet mag worden onderschat.

Joods-Amerikaans?

Wat moeten we verstaan onde…Lire la suite
Nathan Glass, een gescheiden 59-jarige ex-verkoper van levensverzekeringen, leeft in het ongewisse nadat longkanker is vastgesteld en keert terug naar Brooklyn, New York, waar hij is geboren. In de boekhandel van Harry Brightman treft hij zijn neef Tom Wood, wiens leven ook op dood spoor is beland. De drie door het bestaan struikelende mannen sluiten vriendschap en scheppen een fantasie over een plaats om aan het leven te ontsnappen die ze ‘Hotel Het Bestaan’ noemen. In de realiteit hebben ze te maken met moeizame familierelaties en teleurstellingen in de liefde, maar ze nemen ook de zorg op zich voor het dochtertje van Toms zus en bevrijden haar moeder uit een huwelijk met een christen-fundamentalist. Toeval en noodlot zijn bij Auster belangrijke thema’s: de ochtend dat Nathan het leven weer zonnig inziet, is de ochtend van 11-9-2001. Dat maakt deze door Auster zelf als ‘a tribute to daily life’ getypeerde verbeeldingsrijke roman vol literaire verwijzingen ook tot een wat nostalgisch…Lire la suite

À propos de Paul Auster

Paul Auster, né le 3 février 1947 à Newark, New Jersey, aux États-Unis, est un écrivain, scénariste et réalisateur américain. Une partie de son œuvre évoque la ville de New York, notamment le quartier de Brooklyn où il vit. D'abord traducteur de poètes français, il écrit des poèmes avant de se tourner vers le roman et à partir des années 1990 de réaliser aussi quelques films.

Biographie

Les parents de Paul Auster, juifs, nés aux États-Unis, d'une famille venue d'Europe centrale. Très tôt au contact des livres par l'intermédiaire de la bibliothèque d'un oncle traducteur, Paul Auster commence à écrire à l'âge de 12 ans, peu avant de pratiquer le baseball, thème présent dans nombre de ses romans. De 1965 à 1967, il est étudiant à l'université Columbia (littératures française, italienne et anglaise). Il commence à traduire des auteurs fran…En lire plus sur Wikipedia