De Joodse jongen Archibald Ferguson groeit op in Amerika tijdens de jaren vijftig en zestig van de 20e eeuw. Zijn verhaal wordt vier keer verteld, waarbij zijn levensloop door het toeval gestuurd steeds een andere wending neemt.
Titre
4321
Auteur
Paul Auster
Traducteur
Ronald Vlek
Langue
Néerlandais
Langue originale
Anglais
Titre original
4321
Titre parallèle
Vier drie twee één
Éditeur
Amsterdam: De Bezige Bij, 2017
941 p.
ISBN
9789023462606 (hardback)

Commentaires

Een verzameling tegenstrijdige IKKEN

Op de dag van zijn 70ste verjaardag presenteert Paul Auster ons zijn dikste pil tot nu toe: de monumentale roman 4 3 2 1. Alsof het voor één keer iets meer mocht zijn. Maar is meer ook beter?

Toen Paul Auster zo'n 8 jaar oud was en het baseballstadion verliet na een wedstrijd van de New York Giants, liep hij daar per toeval zijn grote held Willie Mays tegen het lijf. De kleine Auster wist dat deze kans zich wellicht nooit meer zou voordoen en verzamelde daarom al zijn moed en ging het voorwerp van zijn bewondering om een handtekening vragen. Alleen had noch hij noch zijn vader noch zijn moeder een pen bij zich, en moesten ze Mays onverrichter zake laten gaan. Auster heeft het zichzelf nooit vergeven en besloot na die dag nooit nog het huis uit te gaan zonder pen. En zo, vertelt hij graag, is hij schrijver geworden.

Of ze nu waar is of niet, de anekdote bevat veel informatie over de schrijver die Auster zou worden. Auster, vandaag een van Amerika's grootste levende schrijvers, getrouwd met schrijfster Siri Hustvedt, pennenvriend van nobelprijswinnaar J.M. Coetzee en buurman van Jonathan Safran Foer (zouden zij kopjes …Lire la suite

De obsessies van Paul Auster

Roman4321 is een wijdlopige synthese van Paul Austers grote thema's. Een beetje van het goede te veel.

Romanschrijvers nemen voortdurend beslissingen. Laat ik hem doodgaan of laat ik hem in leven? Ontmoet hij een vrouw die alles zal veranderen - of misschien een man?

In 4321 verkent Paul Auster (70) vier mogelijke levenspaden voor Archie Ferguson, zoon van een fotografe en een verkoper van huishoudapparaten. De auteur speelt bijvoorbeeld met de lotsbestemming van de vader: in een van de delen is hij succesvol, in een ander gaat hij dood. In een van de delen wordt Amy ­Archie's grote liefde; in een ander deel wijst ze hem af. Soms gaat het om kleine verschillen, zoals de naam van de huishoudhulp, soms om monumentale.

Onvermijdelijk is er sprake van herhaling. 4321 lezen is als kijken naar een caleidoscoop. Het ene hoofdstuk kleurt anders dan het volgende, de lichtinval verschilt, maar in elk deel wordt het hoofdpersonage verliefd, houdt hij van films, van sport en van schrijven.

Auster blijft sowieso dicht bij huis…Lire la suite

Vier voor de prijs van één

Wat als Hillary Clinton de Amerikaanse presidentsverkiezingen gewonnen had? Wat als Donald Trump zonder haarlak valt? Wat als uw kat een koe is? In 4 3 2 1 daagt Paul Auster het toeval uit en verkent hij mogelijke variaties op één mensenleven.

Het scheelde geen haar of Archibald Isaac Ferguson, het hoofdpersonage uit Paul Austers nieuwe roman 4 3 2 1 , had Archibald Rockefeller geheten. Tenminste, dat leert de familieoverlevering. In 1900 voer Fergusons Russische grootvader Isaac Reznikov via Hamburg naar New York. In afwachting van zijn ondervraging door de immigratiedienst sloeg Reznikov een praatje met een andere Rus. ‘Met jouw naam raak je hier nergens’, zei die. ‘Zeg straks dat je Rockefeller bent.’ Toen Isaac Reznikov een paar uur later eindelijk bij de immigratiebeambte kwam, was hij zijn nieuwe naam alweer vergeten. Op de vraag hoe hij heette, antwoordde hij in het Jiddisch: ‘Ich hob fargesn.’ De beambte noteerde: ‘Ichabod Ferguson’.

De legende over opa Ferguson ging over van vader op zoon, vormt de start van 4 3 2 1 en van de mogelijke levens van Archibald ‘Archie’ Ferguson, enig kind van Stanley en Rose Ferguson. Op 3 maart 1947 ziet Archie het levenslicht i…Lire la suite

Ontwikkelingsroman over een Joodse jongen, Archibald Ferguson, die opgroeit in het Amerika van de jaren vijftig en zestig van de twintigste eeuw. De roman heeft vier verhaallijnen die vier keer een andere levensloop volgen van dezelfde Archie. Vier verhaalvarianten van een jongen die opgroeit tot man; die door toevallige omstandigheden verschillende levenspaden inslaat. In de handen van Auster krijgt dit originele idee een geniale regie. In één variant wordt Archie dodelijk getroffen door de bliksem, in een andere ontwikkelt hij een biseksuele voorkeur. In alle vier verhalen krijgt hij een verhouding met dezelfde Amy, met wisselend resultaat. Archie wil vier keer schrijver worden, maar wel in diverse genres. De bekende Amerikaanse schrijver Paul Auster (1947) laat zien hoe een mensenleven door het toeval wordt bepaald. Dit thema heeft Auster zijn leven lang geobsedeerd, maar nooit kreeg het zo’n realistische uitwerking als in deze breed opgezette roman, die als surplus een pregnant be…Lire la suite

À propos de Paul Auster

Paul Auster, né le 3 février 1947 à Newark, New Jersey, aux États-Unis, est un écrivain, scénariste et réalisateur américain. Une partie de son œuvre évoque la ville de New York, notamment le quartier de Brooklyn où il vit. D'abord traducteur de poètes français, il écrit des poèmes avant de se tourner vers le roman et à partir des années 1990 de réaliser aussi quelques films.

Biographie

Les parents de Paul Auster, juifs, nés aux États-Unis, d'une famille venue d'Europe centrale. Très tôt au contact des livres par l'intermédiaire de la bibliothèque d'un oncle traducteur, Paul Auster commence à écrire à l'âge de 12 ans, peu avant de pratiquer le baseball, thème présent dans nombre de ses romans. De 1965 à 1967, il est étudiant à l'université Columbia (littératures française, italienne et anglaise). Il commence à traduire des auteurs fran…En lire plus sur Wikipedia