Livre
Néerlandais
Journalistieke speurtocht naar de oorzaken van allergie.
Sujet
Allergieën
Titre
Allergie en milieu
Auteur
Patrik Vankrunkelsven Marleen Finoulst
Langue
Néerlandais
Éditeur
Antwerpen: Houtekiet, 2003
151 p. : ill.
ISBN
90-5240-706-1

Commentaires

Een allergie is een overgevoelige reactie van het lichaam op bepaalde stoffen (allergenen). De voornaamste allergenen zijn stuifmeel, bepaalde voedingsstoffen, medicijnen, huisstofmijten en bacteriën. Gevoelig voor allergische aandoeningen zijn de huid (netelroos en ekzeem), luchtwegen (astma), ogen, neus (hooikoorts) en het spijsverteringskanaal.

In Allergie en milieu trachten Patrick Vankrunkelsven en Marleen Finoulst je inzicht te geven in het fenomeen allergie en ze geven tips hoe je je ertegen kan wapenen, in zoverre dat dat mogelijk is. Ook zoeken ze naar een gepaste uitleg voor de toename van allergie in de geïndustraliseerde landen.

Het boek opent met de geschiedenis van allergische reacties. Men spitst zich vervolgens toe op de vraag wat allergie precies inhoudt. Een grondige wetenschappelijke uitleg helpt je het mechanisme beter te begrijpen. Verder bekijken de auteurs de diverse redenen waarom mensen allergisch worden en ze zoeken mogelijke verklaringen…Lire la suite
Ons lichaam komt voortdurend in aanraking met allerlei vreemde stoffen. Zowel door te ademen als door eten en drinken. Meestal gaat dat goed, maar er zijn mensen die ongewoon reageren. Dat noemen we dan allergie. Een Belgische arts en een journalist schreven samen dit boekje om meer duidelijkheid te brengen over wat allergieën zijn en hoe het millieu daar invloed op heeft. Iedereen reageert op een wespensteek, maar als je ook op graspollen of voedingsstoffen gaat reageren, dan is dat niet normaal. Hoe komt het dat bij sommige mensen het afweersysteem zo geprikkeld wordt dat er overgevoeligheidsreacties ontstaan? Daarop trachten de schrijvers nu een antwoord te vinden. Na een algemene uitleg over allergie gaan ze in op deze vraag. Speelt de geboortemaand of -plaats een rol, wat is het verschil tussen de stad en het platteland, en wat de invloed van het roken en millieuvervuiling? Het lijkt erop dat we in het westen te schoon zijn, zodat allergieën meer kansen krijgen. Kleurstoffen spel…Lire la suite

À propos de Patrik Vankrunkelsven

Patrik Vankrunkelsven, né le 2 mai 1957 à Geel est un homme politique belge flamand, membre du Open Vld.

Il est docteur en médecine, chirurgie et accouchements (KUL); docteur en sciences médicales (KUL); médecin généraliste et chargé de cours (KUL).

Il fut administrateur de l’Office national des déchets radioactifs et des matières fissiles (ONDRAF) (1991-2005) et depuis 2005 vice-président de Mayors for Peace.

Il est Chevalier de l'ordre de Léopold (2007).

Fonctions politiques

  • 1983- : conseiller communal à Laakdal
  • 1992-1998 : vice-président de la Volksunie (VU)
  • 1995-2006 : bourgmestre de Laakdal
  • 1998-2000 : président général de la VU
  • 1999-2010 : sénateur élu direct
  • 2008- : membre du groupe de travail sur la réforme de l'État (groupe…En lire plus sur Wikipedia