Livre
Néerlandais

De lange weg naar huis : over een vader, een zoon en de paling

Patrik Svensson (auteur), Geri De Boer (traducteur)

De lange weg naar huis : over een vader, een zoon en de paling

Een Zweedse journalist beschrijft het eeuwenlange raadsel van de ongrijpbare, mysterieuze paling, en zijn eigen jeugd in Zweden met een op paling vissende, nuchtere vader.
Titre
De lange weg naar huis : over een vader, een zoon en de paling
Auteur
Patrik Svensson 1972-
Traducteur
Geri De Boer
Langue
Néerlandais
Langue originale
Suédois
Titre original
Ålevangeliet
Éditeur
Amsterdam: Thomas Rap, 2019
252 p.
ISBN
9789400404588 (paperback)

Commentaires

Jongensdroom aan de haak geslagen

Als kind ging Patrik Svensson regelmatig samen met zijn vader palingvissen. Hij schreef er een boek over, over hun beiden, en over die vis die hen verbond.

Eén keer in zijn leven, wanneer hij tussen de 15 en 30 jaar oud is, voelt een Europese paling de behoefte om zich voort te planten. Hij verlaat dan de paar honderd vierkante meter zoetwater waar hij al die tijd geleefd heeft en zet koers naar zee. Van geelbruin verandert hij in zilverzwart, zijn vinnen groeien, zijn ogen worden groter en zijn spijsverteringsstelsel lost gewoon op. Voortaan zal hij alleen nog op zijn vetreserves teren, terwijl zijn lange lijf voor het eerst volstroomt met kuit of hom.

Hij zwemt wel vijftig kilometer per dag, soms meer dan een kilometer diep, naar de plaats waar hij ooit als een kleine larve uit een eitje kroop, in de Sargassozee, even ten noorden van Cuba en ten oosten van de VS. Zo'n 7.000 kilometer zal hij afleggen voor hij zich van een nageslacht verzekert, om meteen daarna te sterven.

Over die lange weg naar huis schreef de Zweed Patrik Svensson een bijzonder geslaagd boek. Hij doet meer dan alleen maar focussen op het leven…Lire la suite

Een bijzonder debuut van een Zweedse journalist (1972): een mix van jeugdherinneringen en een natuurhistorische verhandeling over de mysterieuze paling. Als kind ging de schrijver vaak palingvissen met zijn vader in Zuid-Zweden. Zijn liefde voor de natuur werd hem op een onsentimentele manier met de paplepel ingegoten. Langzaam maar zeker groeide ook de nieuwsgierigheid naar dit intrigerende wezen dat voor zoveel wetenschappers ongrijpbaar bleek. Onder anderen Freud hield zich in zijn jonge jaren bezig met de paling en zijn voortplanting. De natuurvorser Schmidt ontdekte dat de paling zich ‘waarschijnlijk’ voortplant in de Sargassozee, na een lange, uitputtende reis. Waar overigens nooit een parende, dode of zelfs levende paling is aangetroffen. Alles is interessant aan deze vis, evenals de mensen die hem probeerden te duiden en te vangen. Een geweldig boeiend literair boek met fascinerende, historische weetjes. Het is tegelijkertijd een ontroerend persoonlijk relaas in de trant van '…Lire la suite