Livre
Néerlandais
Wanneer een bergbeklimmer en zijn klimpartner een onbekende piramidevormige berg in de Himalaya beklimmen, komen zij onbedoeld terecht in dodelijke intriges tussen Tibetaanse monniken en hun Chinese bezetter.
Titre
De verboden tempel
Auteur
Patrick Woodhead
Traducteur
Jaap Sietse Zuierveld
Langue
Néerlandais
Langue originale
Anglais
Titre original
The cloud maker
Édition
1
Éditeur
Houten: Van Holkema & Warendorf, 2009
350 p. : ill.
ISBN
9789047511267 (paperback)

Commentaires

De jonge Engelse Patrick Woodhead is een professionele bergbeklimmer die avontuurlijke expedities organiseert naar Antarctica. Luca Matthews, het nogal onsympathieke hoofdpersonage in zijn debuutroman De verboden tempel is dan ook iemand die het opperste geluk bereikt op een liefst onbekende bergtop die het wolkendek doorboort. Ieder zijn plezier uiteraard, maar om zijn doel te bereiken deinst Matthews voor niets terug. Wanneer zijn beste vriend, met wie hij al zeven jaar samen klimt, fysiek aan het einde van zijn krachten is, primeert het egoïsme om die laatste moeilijke meters naar de top toch te overwinnen.

In De verboden tempel wordt zowat elk cliché van het klimmen in de Himalaya opgevoerd. Onderkoelde klimmers met barstende hoofdpijn en een sluimerend longoedeem die verdwalen in een sneeuwstorm, een onaangename ontmoeting in een grot, en op de koop toe een achtervolging door een stel psychopathische Chinese soldaten van het Politiek Veiligheidsbureau.
Lire la suite
De bezetting van Tibet door China is een blijvend onrecht, zeker ook door het meedogenloze optreden van de Chinese bezettingstroepen tegen de Tibetaanse religie. Tegelijkertijd zijn de bergtoppen van de Himalaya een voortdurende uitdaging voor bergbeklimmers. Deze twee thema’s zijn in deze spannende avonturenroman verenigd. Voor hoofdpersoon Luca Matthews is het beklimmen van hoge bergtoppen zijn lust en zijn leven. Wanneer hij een onbekende piramidevormige berg in de Himalaya ontdekt, zet hij alles op alles om deze als eerste te beklimmen. Samen met zijn klimpartner Bill Taylor gaat hij op weg, maar komt onbedoeld terecht in dodelijke intriges tussen de Chinese bezetter en Tibetaanse monniken. Inzet is de nieuwe incarnatie van de Panchen Lama. Dit op zich historische gegeven heeft de auteur (zelf een ervaren bergbeklimmer) uitgewerkt tot een boeiend verhaal, waarbij aan de situering grote aandacht is besteed. De verschillende vertellijnen weet hij goed aan te houden. Een geslaagde th…Lire la suite