Livre
Néerlandais

Albert II : vorst, vader en grootvader

Patrick Weber (auteur), Henri Van Daele (traducteur)
Biografische schetsen van koning Albert II van Belgie͏̈ (1934) en zijn naaste familieleden.
Titre
Albert II : vorst, vader en grootvader
Auteur
Patrick Weber
Traducteur
Henri Van Daele 1946-2010
Langue
Néerlandais
Langue originale
Français
Titre original
Albert II en famille
Éditeur
Tielt: Lannoo, 2004
133 p. : ill.
ISBN
90-209-5740-6

Commentaires

De oude waarheid indachtig, dat 'la critique est aisée, et l'art est difficile', is het gepast bij het vellen van een oordeel, matigheid en bescheidenheid te betrachten. Maar dit boek schiet volkomen zijn doel voorbij. Dat is jammer: Albert II, zesde koning van de Belgen, de sympathieke vorst verdient beter.

Patrick Weber en Henri van Daele hebben er een traditionele lofzang van gemaakt, niet alleen op de koning maar op zijn grote familie. De Coburgers uit de 19e eeuw krijgen een laconieker en kritischer beoordeling, maar vanaf Albert I wordt de stroopkan gul gehanteerd. En zijn er al eens minder aangename momenten in de geschiedenis van onze dynastie, zoals daar o.m. zijn: de koningskwestie, de vete tussen Leopold III en zijn broer prins-regent Karel, de gespannen verhouding tussen koningin Fabiola en prinses Lilian, de onechte dochter Delphine van Albert II, de zijsprongen van destijds nog prinses Paola, dan wordt daar handig over- en langsheen gefietst, met gebruik van omzwa…Lire la suite
In juni 2004 vierde Albert II, koning der Belgen, zijn tienjarig koningschap. Tot kort voor zijn troonsbestijging had niemand verwacht dat hij de opvolger van zijn broer Boudewijn zou worden, omdat zijn zoon Filip klaargestoomd leek te worden voor de troon. En toen eenmaal duidelijk werd dat Albert zijn broer ging opvolgen, werd hij gezien als een 'overgangskoning'. In de tien jaar dat Albert koning der Belgen is, heeft hij echter absoluut een persoonlijk stempel op zijn functie gedrukt. Na de kinderloze Boudewijn en Fabiola kreeg België er met Albert meteen een koninklijke familie bij. Over hen wordt in dit uitstekend verzorgd uitgegeven boek geschreven. Uitgangspunten daarbij zijn de diverse rollen van koning Albert: vorst, vader en grootvader. Daarmee wordt meteen ook een portret geschilderd van de leden van Alberts gezin. Die portretten zijn geïllustreerd met prachtige kleurenfoto's en, waar het oudere opnamen betreft, met zwartwitafbeeldingen. De auteurs hebben op een heldere, nu…Lire la suite

À propos de Patrick Weber

Patrick Weber, né à Bruxelles le 10 mars 1966, est un historien de l'art, journaliste, scénariste et romancier belge, auteur notamment de plusieurs romans policiers historiques.

Biographie

Patrick Weber habite Bruxelles où il travaille comme journaliste, écrivain, scénariste et animateur de télévision.

En 2011, son roman policier L'aiglon ne manque pas d'aire, paru chez Le Masque, décroche le prix du roman d'aventures 2011. Fondateur du Club de l'Histoire, il organise depuis 2015 un salon annuel dédié aux livres d'histoire à Bruxelles, le Salon Écrire l'Histoire.

Pour la saison 2017-2018, Patrick Weber est l'animateur de l'émission On refait le monde sur Bel-RTL,.

Œuvre

En lire plus sur Wikipedia