Livre
Néerlandais

Het is vandaag de datum : dag-, maand- en seizoengedichten

Patrick Lateur (compilateur)

Het is vandaag de datum : dag-, maand- en seizoengedichten

Bloemlezing uit het werk van hedendaagse Nederlandstalige dichters, met voor elk seizoen, elke maand en elke dag een gedicht.
Titre
Het is vandaag de datum : dag-, maand- en seizoengedichten / samengest. en ingeleid door Patrick Lateur
Compilateur
Patrick Lateur
Langue
Néerlandais
Éditeur
Gent: Poëziecentrum, 2002
448 p. : ill.
ISBN
90-5655-044-6

Commentaires

Bloemlezing van dag-, maand- en seizoensgedichten (dus met voor elk seizoen, elke maand en elke dag een gedicht) van Nederlandstalige dichters, samengesteld en ingeleid door Patrick Lateur in opdracht van het Poëziecentrum te Gent, dat o.a. het belangwekkende tijdschrift 'Poëziekrant' uitgeeft. Het boek is uiteraard nogal omvangrijk geworden, een jaar telt 365 dagen. In 2002 plukte Lateur uit de bundels die de laatste twintig jaren verschenen die dagelijkse gedichten bij elkaar. Veel weer dus, zoals sneeuw in de wintertijd, veel bloei en verval ook, maar daar een dichter geen weerglas is, is er niet alleen uiterlijkheid maar zijn er ook veel emoties en gelaagdheden. Niet elk gedicht lijkt direct aanwijsbaar betrokken op de datumdag, maar overwegend wel en de keus is steeds literair gekwalificeerd. Er is werk opgenomen van 250 Belgische en Nederlandse dichters, diverse auteurs zijn met twee of drie gedichten aanwezig. Paperback; kleine druk.

À propos de Patrick Lateur

Patrick Lateur est un philologue classique, traducteur et poète belge d'expression néerlandaise né le 27 décembre 1949 à Beveren-Leie, près de Waregem.

Fin 2004, il succède à Hubert van Herreweghen à la Koninklijke Academie voor Nederlandse Taal- en Letterkunde.

Il publie en 2010 une traduction néerlandaise de l'Iliade en pentamètre iambique pour laquelle lui est décerné en mars 2013 le Prix de la communauté flamande de traduction littéraire.

Bibliographie

Poésie

  • 1991 - Catacomben
  • 1994 - De speelman van Assisi
  • 1997 - Zeven vrouwen
  • 1998 - Rome & Assisi
  • 2001 - Ravenna
  • 2005 - Kruisweg in de stad…En lire plus sur Wikipedia