Livre
Néerlandais

Misschien morgen...

Misschien morgen...

Public cible:
12-14 ans et plus
De 13-jarige Lakshmi (ik-figuur) wordt uit armoede door haar stiefvader verkocht aan een bordeel in Calcutta. Haar leven in het bordeel kent ondanks alle vernederingen ook enkele lichtpunten. Vanaf ca. 13 jaar.
Titre
Misschien morgen...
Auteur
Patricia McCormick
Langue
Néerlandais
Langue originale
Anglais
Titre original
Sold
Éditeur
Amsterdam: Pimento, 2008
264 p.
ISBN
9789049922696

Commentaires

De 13-jarige Lakshmi woont met haar moeder en stiefvader in een armoedig hutje in de Himalaya. Haar familie is straatarm, haar moeder droomt van een golfplaten dak en haar stiefvader gokt en drinkt het weinige geld dat ze hebben op. Maar Lakshmi klaagt niet en weet op onnavolgbare wijze waardering op te brengen voor de zeer kleine dingen in haar leven. Bovendien heeft ze een geitje dat haar troost biedt. Ook straatarme Nepalese meisjes worden overigens als dieren behandeld: "Goed zolang ze je melk en boter geven, maar niet de moeite om een traan om te laten als het tijd wordt voor de stoofpot." Zo wordt ook Lakshmi door haar stiefvader verkocht voor bijna evenveel geld als een waterbuffel. Ze legt een lange tocht af door de bergen, voortgeduwd als een stuk vee door "oom echtgenoot". Ze hoopt als dienstmeid te kunnen gaan werken in de stad, zoals haar vriendinnetje, om zo haar moeder een golfplaten dak te kunnen geven. Lakshmi gaat echter verder, tot over de grens met India, tot in Cal…Lire la suite
Aangrijpend verhaal waarin de 13-jarige Lakshmi uit Nepal door haar stiefvader verkocht wordt en terechtkomt in een bordeel in Calcutta. Het verhaal is geschreven vanuit het perspectief van het meisje. Daardoor kan de lezer zich goed inleven in haar situatie die ze met een kinderlijke eenvoud weergeeft: de armoede thuis op de berg in Nepal, de ongelijkheid tussen man en vrouw en de vermoeiende reis te voet en per auto en bus naar de grote stad in India. Haar leven in het bordeel kent ondanks alle vernederingen ook enkele lichtpunten. De schrijfster weet de beklemmende sfeer goed over te brengen. Het verhaal is opgedeeld in veel korte, soms ultrakorte hoofdstukken. De zinnen zijn met een ruime interlinie gezet en tussen de korte alinea’s is extra ruimte open gelaten. Dat heeft een gunstige invloed op het leestempo. In samenwerking met Oxfam Novib uitgegeven. Vanaf ca. 13 jaar.

À propos de Patricia McCormick

Patricia McCormick, née Patricia Jean Keller le 12 mai 1930 à Seal Beach en Californie, est une ancienne plongeuse américaine. Pat McCormick, comme elle est habituellement appelée, est la première plongeuse de l'histoire quadruple championne olympique. Déjà doublement sacrée en 1952 à Helsinki, elle conserve ses deux couronnes olympiques à Melbourne en 1956. Elle est actuellement l'un des trois plongeurs quadruples champions olympique avec son compatriote Greg Louganis et la Chinoise Fu Mingxia.

Biographie

Pat McCormick commence le plongeon peu de temps après ses douze ans. Quelque temps plus tard, elle est remarquée par une représentante du Los Angeles Athletic Club qui la convainc de rejoindre la mégapole californienne. Entraînée par l'ancien double champion olympique Samuel Lee, elle progresse mais rate la compétition sélec…En lire plus sur Wikipedia