Livre
Néerlandais

Technieken voor sketches en toneelstukjes : speelse oefeningen

Patrice Favaro (auteur), Françoise Malaval (auteur), T. Ramaekers (auteur)

Technieken voor sketches en toneelstukjes : speelse oefeningen

Public cible:
9-11 ans et plus
Titre
Technieken voor sketches en toneelstukjes : speelse oefeningen / P. Favaro, F. Malaval, T. Ramaekers
Auteur
Patrice Favaro Françoise Malaval T. Ramaekers
Langue
Néerlandais
Langue originale
Français
Titre original
Petits spectacles
Éditeur
Sans lieu de publication: Casterman, 2002
125 p. : ill.
ISBN
90-303-1748-5 9789030317487 (hardback)

Commentaires

Casterman brengt tegelijkertijd de oorspronkelijke Franstalige en de vertaalde Nederlandstalige versie uit van een boek dat als begeleider van (theater)docenten een plekje op de boeken- en toneelplanken wil veroveren. Met goede kans op slagen. De intelligente inleidingen, nevenopmerkingen en achtergrondinformatie maken dit rijkelijk vormgegeven boek tot een inspirerende hulp voor docenten.

De schijnbaar helder geordende oefeningen spitsen zich vooral toe op de motorische ontwikkeling en uiterlijke imitatie. De opdrachten vertrekken steeds van een beeld, een situatie die de leerlingen (naar eigen goeddunken) moeten uitvoeren. Dit roept in eerste instantie vragen op bij de frisheid van de oefeningen. Bovendien wordt er vanuit een duidelijk autoritaire opstelling van de docent gedacht. Hierdoor lijkt men een vrij passieve ingesteldheid van de leerlingen te verwachten.

Gelukkig is er meer aan de hand waardoor het boek rijker is dan de meeste 'theaterdoeboeken'. In de inleidi…Lire la suite
Aan de hand van heel veel verschillende opdrachten, gegroepeerd rond o.a. de thema's spelen met het lichaam, samen spelen, spelen met de stem e.a. worden kinderen van verschillende leeftijdsgroepen voorbereid op het spelen van toneel. Iedere les begint met een voorbereiding, de opstelling, de opdracht en eindigt tenslotte met een concreet voorbeeld voor een sketch, een toneelfragment of een volledig toneelstuk. Het taalgebruik is helder, de opdrachten zijn speels en goed na te volgen. Het prachtig in kleur uitgevoerde boek met veel grappige illustraties zal op basisscholen goed tot zijn recht komen, maar ook verenigingen die zich toeleggen op het opvoeren van toneelstukken etc. zullen de oefenstof kunnen gebruiken. De tekst is gericht op volwassenen, de stukjes zijn met kinderen van verschillende leeftijden te spelen. Bevat inhoudsopgave en algemene inleiding over de algemene toneelgenres en verklarende woordenlijst. Op de voorkant buigt een toneelspeler voor zijn hooggeëerd publiek.

À propos de Patrice Favaro

Patrice Favaro, né le 4 septembre 1953 à Nice, est un écrivain voyageur.

Biographie

Après avoir fait des études de journalisme il se consacre durant plusieurs années à la création musicale et à la lutherie. En 1978 il crée avec Françoise Malaval le Théâtre de la Foire, et en 1982 La Fiera Théâtre théâtre ambulant.

Après une première publication concernant une méthode d'apprentissage du théâtre pour les enfants, il publie son premier roman pour la jeunesse Le secret du maître luthier en 1997. Depuis, il se consacre à l'écriture pour les enfants, la jeunesse ou les adultes.

Patrice Favaro a commencé à voyager pour créer des spectacles à travers toute l’Europe, la Turquie, le Maghreb. Ensuite, pour écrire romans, contes et albums, il a rencontré l’Asie : d’abord l’Inde, l’Himalaya, dans les camps d…En lire plus sur Wikipedia