Livre
Néerlandais

Ik zag een man

Owen Sheers (auteur), Inge De Heer (traducteur)
Een man, rouwend om zijn omgekomen vrouw, maakt een ernstige morele fout.
Titre
Ik zag een man
Auteur
Owen Sheers
Traducteur
Inge De Heer
Langue
Néerlandais
Langue originale
Anglais
Titre original
I saw a man
Éditeur
Amsterdam: Ambo|Anthos, 2015
310 p.
ISBN
9789026329487 (paperback)

Commentaires

De levens van anderen

In Ik zag een man, de derde roman van Owen Sheers, heeft een ongeval met een Amerikaanse drone in Pakistan verstrekkende gevolgen.

Op een zaterdagmiddag komt Michael Turner zijn schroevendraaier halen bij de buren, die in een villa met uitzicht op Hampstead Heath in Londen wonen. Het is stil in huis, de hitte is verlammend. Turner, die bevriend is met zijn buren, vindt het verdacht dat de deur openstaat. Dat is niets voor de Nelsons. Bezorgd begint hij een ronde te maken van het huis.

Naar dit moment in de zomer van 2008 keert Owen Sheers steeds terug in Ik zag een man. Halverwege de roman krijgen we te horen wat er aan de hand is en vanaf dan ontwikkelt dit strak gecomponeerde boek zich als een thriller, zonder dat dat de bedachtzame toon aantast.

Michael Turner is een rouwende weduwnaar wanneer hij zijn intrek neemt in het flatgebouw dat grenst aan het huis van Josh en Samantha Nelson en hun dochters Rachel en Lucy. Turners echtgenote Caroline, een journaliste die meereisde met een Pakistaanse terreurverdachte, kwam om bij een droneaanval. Een tragisch ongeluk, zeggen de Amerikanen.

Het lev…Lire la suite

Journalist/schrijver Michael Turner verliest zijn vrouw, verslaggeefster, door een Amerikaanse drone-aanval in Pakistan. Hij krijgt later een brief van de gevechtspiloot die haar dood op zijn geweten heeft. In zijn nieuwe woonplaats Londen maakt de nog in een rouwproces verkerende Michael kennis met Josh en Samantha Nelson en hun twee dochtertjes. Hij wordt hun huisvriend. Hij raakt bij toeval verzeild in het huis van de Nelsons als Josh en Samantha er niet zijn. En dan, nadat hij de schim van zijn vrouw op de trap meent zien, is hij getuige van een dodelijke valpartij, waar hij van wegloopt. De gevolgen zijn rampzalig voor de vriendschap. Michael en Josh worstelen met waarheid en schuld en weten dat alles rond de valpartij toch uitkomt. Een subtiel verhaal over een man die, rouwend om zijn omgekomen vrouw, een ernstige morele fout maakt.

À propos de Owen Sheers

CC BY 2.0 - Image by Ben Priddy Photography

Owen Sheers, né le 20 septembre 1974 à Suva (Fidji), est un écrivain gallois.

Biographie

Il obtient le Prix Somerset-Maugham en 2006 pour Skirrid Hill.

Œuvres traduites en français

  • The Blue Book, poésie, 2002
  • The Dust Diaries: Seeking the African Legacy of Arthur Cripps, 2004
Livre gallois de l’année, 2005
  • Resistance, roman
traduit en français sous le titre Résistance par Bernard Hœpffner, Paris, Éditions Payot & Rivages, 2008, 411 p. (ISBN 978-2-7436-1930-5)
  • Skirrid Hill, poésie, 2006
En lire plus sur Wikipedia