Livre
Néerlandais

Iedereen is anders : het boek van de grote psychologische tegenstellingen

Oscar Brenifier (auteur), Jacques Després (dessinateur), Michael De Cock (adaptateur)

Iedereen is anders : het boek van de grote psychologische tegenstellingen

Public cible:
9-11 ans et plus
Sommige kinderen zijn graag alleen, anderen zijn sociaal. Zo komen tien tegengestelde eigenschappen aan bod. Met grote gestileerde kleurenillustraties. Om met kinderen vanaf ca. 8 t/m 12 jaar over te praten.
Titre
Iedereen is anders : het boek van de grote psychologische tegenstellingen
Auteur
Oscar Brenifier
Dessinateur
Jacques Després
Adaptateur
Michael De Cock
Langue
Néerlandais
Langue originale
Français
Titre original
Le livre des grands contraires psychologiques
Édition
1
Éditeur
Leuven: Davidsfonds /Infodok, 2011
[63] p. : ill.
ISBN
9789079806133 (hardback)

Commentaires

Mensen hebben veel met elkaar gemeen, en toch verschillen ze enorm. Die verschillen kunnen afschrikken, maar ook aantrekken. Hoe onbegrijpelijk of anders sommige karakters ook lijken, er zit altijd een beetje van onszelf in de anderen, en een beetje van de anderen in onszelf. Over deze verschillen en gelijkenissen gaat Iedereen is anders, dat de Franse filosoof Oscar Brenifier samen schreef met illustrator Jacques Després. Beiden vertrekken vanuit de stelling dat het proberen om de menselijke psychologie te doorgronden niet alleen helpt om grote stappen te zetten naar hen die ons als vreemden overkomen, maar dat we er ook onszelf mee ontwikkelen. Het ontdekken van andere visies op de wereld en andere manieren om in de wereld te staan is verruimend. Bovendien helpt het om te beseffen dat elke kwaliteit ook een gebrek kan worden, en elk gebrek een kwaliteit. We leren omgaan met verschillen, verschillen aanvaarden en zelfs koesteren.
In totaal worden tien paar tegenstellinge…Lire la suite
Groot formaat uitgave uit de nieuwe reeks 'Psychologie voor kinderen', waarin op schitterende wijze aandacht wordt besteed aan psychologische tegenstellingen. Tegenstellingen in menselijke karakters, die rondom tien begrippenparen worden uitgediept, verklaard, van voorbeelden voorzien en gedefinieerd naar hun rijkdom, maar ook naar hun buitensporigheden. De begrippenparen die aan bod komen zijn onder andere: de gecompliceerde - de simpele, de idealist - de realist, de individualist - de sociale, de ernstige - de speler, de actieve - de beschouwende, de eerlijke - de sluwe, de lichamelijke - de rationele. De menselijke dynamieken die aan bod komen, worden gepresenteerd in overzichtelijke, heldere, stilistisch geanimeerde hoofdstukken van telkens zes pagina’s. Volgens een bepaald format vindt er een definiëring en animatie plaats van het karaktertype en vervolgens wordt elk karaktertype verder geanalyseerd en geïllustreerd, wat vaak gepaard gaat met een knipoog, lichte humor, tegen een …Lire la suite

Iedereen is anders

'Iedereen is anders' is een boek vol tegenstellingen. In het boek komen tien duo’s met tegengestelde karakters aan bod: de ernstige en de speler, de simpele en de gecompliceerde, de expressieve en de discrete, enzovoort. Tegenstellingen die je misschien zelf niet dadelijk aan elkaar zou koppelen, maar de uitleg die erbij gegeven wordt in enkele eenvoudige lijntjes tekst is wel herkenbaar.
Het boek is een pleidooi om onszelf en de anderen te aanvaarden, elk zoals we zijn, elk met onze eigen karaktertrekken. Elke karaktertrek heeft zo zijn goede en minder goede kanten. Door ons in de psychologie te verdiepen, leren we hoe iemand tegen zichzelf, het leven en de anderen aankijkt.
De illustraties zijn duidelijk en bijzonder origineel: fijne popjes met grote bolle hoofden en expressieve gelaatsuitdrukkingen in een eenvoudige, kleurrijke omgeving. Het is een aantrekkelijk en goed uitgewerkt geheel rond een ongebruikelijk thema. De auteur weet een complex gegeven op een originele,…Lire la suite

À propos de Oscar Brenifier

CC BY 3.0 - Image by Paperopazzo

Oscar Brenifier, né le 4 septembre 1954 à Oran, est un écrivain et philosophe français.

Biographie

Oscar Brenifier a fait des études de biologie et de philosophie à l'Université d'Ottawa et soutenu une thèse de doctorat en philosophie à la l'Université Paris IV-Sorbonne.

Après avoir été professeur de philosophie dans l'enseignement secondaire, Oscar Brenifier a développé le concept de « Pratique philosophique », par une théorisation de celui-ci et par sa mise en œuvre sur le terrain. Il a élaboré une méthode basée sur la maïeutique socratique et le principe hégélien de critique interne et critique externe, qui a été développée au fil des ans au sein de l’Institut de Pratiques Philosophiques.

Il s'est engagé dans plusieurs opérations ouvrant l'accès de la philosophie à des publics variés, enfants comme adultes, en France e…En lire plus sur Wikipedia