Livre
Néerlandais

Naar de rivier : een reis onder het oppervlak

Olivia Laing (auteur), Laura Van Campenhout (traducteur)

Naar de rivier : een reis onder het oppervlak

Laing beschrijft de rol van de rivier in het leven en de literatuur. Ze volgt het pad van Virginia Woolf langs de Ouse, de rivier waaruit de schrijfster inspiratie voor haar boeken putte en waarin ze zichzelf in 1941 verdronk. Daarnaast komen ook andere auteurs aan bod in wier werk rivieren een belangrijke rol spelen, zoals Homerus, Shakespeare en Iris Murdoch.
Titre
Naar de rivier : een reis onder het oppervlak
Auteur
Olivia Laing
Traducteur
Laura Van Campenhout
Langue
Néerlandais
Langue originale
Anglais
Titre original
To the river : a journey beneath the surface
Édition
1
Éditeur
Amsterdam: De Bezige Bij, 2011
268 p. : ill.
ISBN
9789023466093 (paperback)

Commentaires

Wanneer de Engelse schrijfster eerst haar baan verliest en daarna haar relatie fout loopt, besluit ze omdat ze dol is op water en op Sussex, een voettocht te maken langs de Engelse rivier de Ouse in de hoop haar leven weer op orde te krijgen. Ze start in zomer 2009 bij de bron in Slaugham en loopt naar Newhaven, waar de Ouse in zee stroomt. Ze beschrijft haar ervaringen, het landschap, de dieren, belangrijke historische punten en personen, bijv. Hendrik VIII, maar vooral de literaire historie. Een grote rol daarin speelt leven en werk van Virginia Woolf die aan de Ouse woonde en zich in 1941 in de rivier verdronk. Maar ook schrijvers als Matthew Arnold en Iris Murdoch komen aan bod. De Engelse journaliste en redacteur schrijft regelmatig voor ‘The Observer’ en ‘The Guardian’. Ze debuteert met dit mooie, goedgeschreven en goedvertaalde boek dat in feite een aansprekende biografie is van de rivier, waarbij ze heel goed het feitelijke met het persoonlijke verbindt. Heel boeiend voor wie …Lire la suite

Naar de rivier

Van de Britse schrijfster Olivia Laing verschijnt deze maand de Nederlandse uitgave van haar recentste boek The Trip to Echo Spring, over de alcoholverslavingen van o.a. Ernest Hemingway, John Cheever en F. Scott Fitzgerald. In 2011 debuteerde Laing met Naar de rivier, een opgemerkt verslag van een dagenlange wandeltocht langs de rivier Ouse in het Engelse graafschap Sussex. Laing beschrijft in deze ‘biografie van een rivier’ niet alleen de natuur in en naast het stromende water, maar haalt ook persoonlijke herinneringen op en duikt dieper in literaire en andere geschiedenissen. Zo is de Ouse niet alleen de rivier waar Virginia Woolf zich in verdronk, maar speelde ze ook een bepalende rol in de Slag om Hastings in 1066 en zowel in als naast haar oevers werd in de 19de eeuw gretig naar fossielen gegraven. Geen klassieke wandelgids, maar een meanderende leeservaring.