Livre
Néerlandais

Kamers antikamers : roman

Niña Weijers (auteur)

Kamers antikamers : roman

Genre:
Een schrijster verlaat haar vriend voor een relatie met een vrouw, maar onderzoekt al schrijvend allerlei herinnerde, mogelijke of verzonnen levens.
Titre
Kamers antikamers : roman
Auteur
Niña Weijers 1987-
Langue
Néerlandais
Éditeur
Amsterdam: Uitgeverij Atlas Contact, 2019
239 p. : ill.
ISBN
9789025445614 (paperback)

Commentaires

Gelieve u niet te laten meeslepen

Roman. Existentiële vervreemding in een postmoderne jas: dat is de nieuwe roman van Niña Weijers.

De postmoderne en experimentele roman is redelijk lang onzichtbaar geweest in Nederland - in Vlaanderen wordt die hoger gewaardeerd en meer gelezen. 'Ons bin zuunig' is vaak het parool: korte zinnetjes, (semi)realisme, Nescio als hoogste literaire voorbeeld. Natuurlijk zijn daarop significante uitzonderingen: A.F.Th. van der Heijden, Ilja Leonard Pfeijffer. Maar experimenteel in postmoderne zin zijn hun romans niet te noemen. De lezer kan zich er gemakkelijk aan overgeven. Niña Weijers (32) zet, net als Hanna Bervoets, haar lezers aan het werk, in postmoderne experimentele zin. Meeslepen is niet het doel; alleen al de titel Kamers antikamers brengt een paradox in het hoofd van de lezer die de schrijver niet gaat oplossen.

In Niña Weijers' tweede roman lopen minimaal twee vertelwerkelijkheden door elkaar. De ene lijkt, op het oog (verraderlijk!), autobiografisch. Een schrijver die op Weijers lijkt, weet niet goed waar haar tweede roman over moet gaan, nadat haar…Lire la suite

Een eigen kamer, maar raampje dicht

In haar tweede roman laat Niña Weijers de verteller (on)vrijheid beleven in een aantal mogelijke levens. Vrijwel plotloos schrijft ze, maar haar heldere verteltrant zorgt voor coherentie.

In haar tweede roman laat Niña Weijers de verteller (on)vrijheid beleven in een aantal mogelijke levens. Vrijwel plotloos schrijft ze, maar haar heldere verteltrant zorgt voor coherentie.

Om fictie te kunnen schrijven heb je een kamer voor jezelf nodig, stelt Virginia Woolf in haar essay A Room of One's Own uit 1929. Een kamer waarin je als vrouw je eigen gang kunt gaan, zonder dat de wereld (de man) je voorschrijft wat je wel of niet moet en mag. Tegelijkertijd kan je in een kamer juist worden opgesloten. Waar ben je vrij? Tussen vier muren of in het tegenovergestelde; daarbuiten, in de wijde wereld?

In haar tweede roman, Kamers antikamers, onderzoekt schrijver Niña Weijers (1987) deze vraag door haar verteller, een vrouwelijke schrijver van in de dertig, (on)vrijheid op verschillende manieren te laten beleven, in een aantal mogelijke levens die onaangekondigd en vaak ongemerkt in elkaar overvloeien. Een amalgaam met een paar vaste componenten, zoals de…Lire la suite

Kamers antikamers

Eerste zin. Een veelvoorkomend filmshot: iemand, meestal een vrouw, in bad, het gezicht vlak onder het wateroppervlak.

In het begin van Niña Weijers tweede, fel verwachte roman Kamers antikamers haalt de vertelster een herinnering op. Voor een krant moest ze een oudere schrijfster interviewen voor wie ze niet alleen bewondering maar meteen ook liefde voelde. Al gauw ging het gesprek niet meer over de schrijfster alleen, maar ook over de vertelster, die ervan droomde een boek te schrijven over doodnormaal, dagelijks geluk. Misschien moet je eerst wat meemaken in je leven voor je een boek kunt schrijven, gaf de oudere vrouw haar raad, ervaren dat het beleven van intensiteit synoniem is voor niet weten hoe de dingen zullen aflopen.

Vijf jaar geleden debuteerde Weijers met De consequenties , een roman over de grenzen tussen kunst en leven die de vraag stelde in hoeverre het een aan de oorsprong ligt van het ander en omgekeerd. Het boek sloeg in als een bom, kreeg een mandvol lof en een handvol prijzen en ging bijna met de Libris lopen. De consequenties bewandelde de gulden middenweg tusse…Lire la suite

Onder het door ons als realiteit ervaren leven (kamers) zit een ijsberg aan onverwerkelijkte mogelijkheden (antikamers, wachtkamers, ‘antichambres’). Het verhaal waarmee Weijers (1987) dit vanuit meerdere perspectieven duidelijk wil maken, verloopt dan ook allesbehalve rechtlijnig-causaal. Veel vindt gelijktijdig plaats en allerlei vertelde gebeurtenissen vinden ook niet plaats (een soort ‘wat als’-verhalen). Hoofdpersoon is een schrijfster (Weijers zelf?) die in een groot, eind-negentiende-eeuws huis woont aan een park (het Witsenhuis aan het Oosterpark in Amsterdam?), waarin ze wandelend en pratend met een bevriende schrijfster M. (Maartje Wortel?) haar hond uitlaat. Zij verlaat haar vriend voor een relatie met een (gehuwde) vrouw, maar onderzoekt bijvoorbeeld ook de mogelijkheid dat ze bij die man blijft en een kind krijgt. Weijers’ glasheldere stijl maakt van deze ‘chaos’ toch een spannende roman, al blijft het natuurlijk een boek voor liefhebbers van het literair-filosofische ide…Lire la suite

Wat beteken ik, jij - alles?

In haar tweede roman legt Niña Weijers een fundamentele menseljke ambitie bloot: de behoefte om zichzelf te begrijpen.

Niña Weijers debuteerde in 2014 met de roman 'De consequenties'. Dat trok direct veel aandacht. Veel critici zagen er een grote belofte in, vanwege de ideeënrijkdom en de stilistische bravoure, een boek vol boeiende gedachten over leven en kunst, over missen en verdwijnen, over emoties en intellect, al moet gezegd worden dat sommigen het ook prietpraat vonden, een risico dat zo'n wijsgerig getint boek nu eenmaal altijd loopt. Het deed mij, mede door de titel, sterk denken aan Connie Palmens eersteling, een generatie eerder, 'De wetten', waarin ook de gedachte- en ervaringswereld van de hoofdpersoon belangrijker is dan de vorm of het verhaal. Weijers werd in één klap de vaandeldraagster van een generatie jonge vrouwelijke schrijvers die gevoeligheid paart aan zelfbewustzijn, fantasie aan diepzinnigheid.

Ook in haar tweede roman 'Kamers antikamers' hebben de gedachten en ideeën de overhand en speelt het verhaal zelf een ondergeschikte rol. Het is…Lire la suite

À propos de Niña Weijers

CC BY 4.0 - Image by Vera de Kok

Niña Weijers (née en 1987 à Nimègue) est une écrivaine et journaliste néerlandaise.

Biographie

Niña Weijers a étudié la littérature à Amsterdam et à Dublin.

De 2009 à 2014 elle intervient au Centre académique et culturel d'Amsterdam et se fait connaître à travers des articles dans le quotidien NRC next; Elle publie également des essais et de courts récits dans divers magazines littéraires et des critiques dans l'hebdomadaire De Groene Amsterdammer.

En 2010 elle remporte le concours d'écriture en langue néerlandaise, Write Now! Elle devient membre de la rédaction littéraire de la revue , Le Guide, (De Gids ) . En 2013-2014, elle anime une table ronde mensuelle avec la philosophe Simone van Saarloos : Weijers et Van Saarloos , A propos des talk-shows sexistes, les invitées abordant les domaines de l'art, de la culture, de la science et du journalisme.

En 2014 elle es…En lire plus sur Wikipedia