Livre
Néerlandais

Jij en ik

Autre titre Ik en jij

Niccolò Ammaniti (auteur), Etta Maris (traducteur)
De veertienjarige Lorenzo maakt moeilijk contact met leeftijdgenoten. Hij wil het liefst alleen zijn. Zijn woedeaanvallen zijn inmiddels verdwenen; tegenwoordig excelleert hij in het imiteren van het gedrag en uiterlijk van zijn klasgenoten om zo onzichtbaar te zijn voor iedereen. Zijn moeder maakt zich zorgen en Lorenzo is zich daar pijnlijk van bewust. Om haar gerust te stellen vertelt hij haar
Titre
Jij en ik
Autre titre
Ik en jij
Auteur
Niccolò Ammaniti
Traducteur
Etta Maris
Langue
Néerlandais
Langue originale
Italien
Titre original
Io e te
Édition
1
Éditeur
Amsterdam: Lebowski, 2010
126 p.
ISBN
9789048808267 (hardback)

Commentaires

De 24-jarige Lorenzo vertelt over zijn vlucht uit de werkelijkheid van tien jaar eerder, toen hij een puber was met problemen. In een 'rite de passage'-achtig avontuur krijgt hij een bijzonder contact met zijn verslaafde zus Olivia. In deze novelle toont de auteur zijn meesterschap in het scherp formuleren, in een rake psychologie, in een beklemmende humor en in een navrante ontknoping. Niccolò Ammaniti (1966) is een Italiaanse bestsellerauteur met wereldfaam, ook in Nederland. Zijn werk werd vertaald en verfilmd. Het goed vertaalde verhaal, geschreven in een literaire, maar zeer functionele en toegankelijke stijl, is van een droevige schoonheid. De auteur neemt de lezer in een wurggreep en krijgt er dankbaarheid voor terug. Een pakkende, schokkende en ontroerende novelle. Vanaf ca. 15 jaar.

À propos de Niccolò Ammaniti

Niccolò Ammaniti (né le 25 septembre 1966 à Rome) est un écrivain italien et un réalisateur contemporain. Il est notamment le créateur et le réalisateur de la série télévisée Il miracolo.

Biographie

Étudiant en sciences biologiques, Niccolò Ammaniti abandonne ses études peu avant ses examens. La légende veut que les esquisses de sa thèse se soient transformées en Branchies, son premier roman (1994). Il est considéré par la critique comme le chef de file du mouvement cannibale, apparu dans les années 1990.

En 1995, il publie avec son père, Massimo, célèbre psychiatre, Nel nome del figlio, un essai sur les problèmes liés à l'adolescence. En 1996, on trouve deux publications : la nouvelle Seratina écrite avec Luisa Brancaccio et publiée dans l'anthologie En lire plus sur Wikipedia