Livre
Néerlandais

Niets, was alles wat hij zei

Nic Balthazar (auteur)

Niets, was alles wat hij zei

Dans la série:
Public cible:
12-14 ans et plus
Een 17-jarige jongen lijdt aan een vorm van autisme en wordt op school zo erg gepest dat zijn leven bijna onleefbaar is geworden.
Titre
Niets, was alles wat hij zei
Auteur
Nic Balthazar
Langue
Néerlandais
Éditeur
Averbode: Altiora, 2007
92 p.
ISBN
9789031718719

Commentaires


Dit boek behoort tot de negen speciale verhalen van de Fahrenheitreeks, uitgegeven door Averbode. De dunne boekjes ogen als een reeks Engelse simplified readers. De eigentijdse covers trekken de aandacht, maar de titels voorspellen weinig inhoudelijke verrassingen.

Het onmiskenbaar sterkste verhaal uit de reeks is Niets is alles wat hij zei van Nic Balthazar. De zeventienjarige, autistische Ben schetst zijn dwangmatige leven thuis en op school, waar hij zwaar gepest wordt. Ben vindt soelaas op de chatbox van het internet en dat maakt hem weerbaar. Het verslag is geloofwaardig, zorgt door de informatie uit de eerste hand voor een grote inlevingsfactor, is vlot en in een rijke taal geschreven. Structureel werkt Balthazar naar een verrassend slot toe, met een apotheose die tot de verbeelding spreekt. Ook in dit verhaal zijn clichés niet van de lucht en worden makkelijke deuren ingetrapt. Een schoolsituatie bijvoorbeeld -- met de onwetendheid van leraars over een leerli…Lire la suite
Ben (17) zit op een gewone school, maar is geen gewone leerling. Hij functioneert alleen als alles precies gaat zoals hij gewend is. Elke afwijking van het dagelijks patroon is funest. Dan slaat de paniek toe, waartegen hij z'n leven lang al strijdt. Hij praat nooit en houdt zich schuil onder z'n honkbalpetje. Een leger deskundigen heeft zich al met hem bemoeid, tevergeefs. De conclusie is 'randautist'. Zijn intelligentie is hoog, maar hij kan zich niet uiten. Op school wordt hij op een vreselijke manier gepest. Eén houvast heeft hij gevonden via internet in een chatbox. Barbie is haar schuilnaam. Zij spreekt zijn taal: alles op rijm. Door haar toedoen pleegt hij net geen zelfmoord; ze beramen een alternatief plan, dat werkelijk meesterlijk is. Een heftig boek(je), geschreven in een ademloos tempo met een constante spanning. Korte zinnen, met een grote geladenheid; er spreekt veel mededogen uit met mensen die zo'n grote inspanning moeten leveren om te leven. Vanaf ca. 14 jaar.

À propos de Nic Balthazar

CC BY-SA 3.0 - Image by Rastrojo (DES)

Nic Balthazar, né le 24 juillet 1964 à Gand, est un réalisateur belge et une personnalité de la radio et de la télévision (animateur, présentateur, producteur).

Son premier film, Ben X, est sorti en 2007 et a reçu des critiques positives. Le film suivant, Tot Altijd, est sorti en janvier 2012.

C'est le fils de l'historien flamand Herman Balthazar. En Flandre, il est connu en tant que critique de cinéma et animateur télé. Il est aussi connu pour être un végétarien.

Filmographie

Prix et nominations

Télévision/radio

Présentateur