Livre
Néerlandais

Schoolreisje!

Nannie Kuiper (auteur), Alice Hoogstad (dessinateur)
Een kleuterklas gaat op schoolreisje, eerst naar een speelwei en daarna naar de kinderboerderij. Prentenboek met paginagrote kleurenillustraties en tekst op rijm. Vanaf ca. 4 jaar.
Sujet
Schoolreizen
Titre
Schoolreisje!
Auteur
Nannie Kuiper
Dessinateur
Alice Hoogstad
Langue
Néerlandais
Éditeur
Amsterdam: Ploegsma, 2008
[28] p. : ill.
ISBN
9789021665849

Commentaires

Schoolreisje! vertelt een dag uit het leven van een kleuter. Het is een echt huis-tuin-en-keukenverhaal, een genre waar de kinderen van 2,5 tot 4 jaar dol op zijn. Kleuters die al eens op schoolreis zijn geweest, zullen de situaties die stap voor stap in beeld gebracht en verwoord worden zeker herkennen. Het boek kan zo bv. een inspiratiebron zijn om na te praten over de schoolreis. Anderzijds vormt het een prettige voorbereiding voor kleuters die de eerste maal op schoolreis gaan.
Zo een schoolreis begint meestal met het wachten op de bus. Juf heeft vooraf de kleuters in groepjes verdeeld. Elk groepje heeft zijn eigen symbool op een lange stok. Zo weet elke kleuter bij welke groep hij of zij hoort. Eens in de bus wordt het snel een vrolijke boel met prettige liedjes, naar buiten kijken en babbelen met elkaar. In de speeltuin of op de speelwei valt er een heleboel te ontdekken, zoals een schommel, een wiebelbrug en een blokhut om zelf te bouwen. Daarnaast genieten de kleuter…Lire la suite
Na Sinterklaas en kerstfeest in de klas is het nu tijd voor een schoolreisje. De kleuters gaan met de bus naar een speelwei met allerlei speeltoestellen zoals een glijbaan en een klimrek. Ze eten heerlijke pannenkoeken en gaan 's middags naar de kinderboerderij, totdat ze overvallen worden door een regenbui en de feestelijke dag beëindigd wordt in de ballenbak. Behalve door juf worden de kinderen vergezeld door een vader en een moeder. Deze zeer herkenbare situaties worden afgebeeld in vrolijk ingekleurde paginagrote tekeningen tegen een effen achtergrond, waarin kleuters van diverse pluimage, volop in actie, te zien zijn. Op de platen valt steeds veel te ontdekken. De tekst, die uitstekend aansluit bij de illustraties, bestaat uit goed in het gehoor liggende, vierregelige versjes (abcb) die zich prettig laten voorlezen. Leuk prentenboek om een schoolreisje voor te bereiden of om er over na te praten. Vanaf ca. 4 jaar.

Schoolreisje!

Met de bus een hele dag op stap met de kleuterklas naar de speeltuin en naar een kinderboerderij: dat is het thema van dit prentenboek. De kleuters zijn ingedeeld in drie groepen: de kikkers, de kangoeroes en de konijnen. Elke groep heeft een begeleider: de juf, een papa en een mama. De klassamenstelling is duidelijk multicultureel. Er worden levensechte kleuters geportretteerd. De hele tekst staat op rijm en het ritme loopt heel vlot. Op de illustraties is nog veel meer te zien dan de tekst vertelt. Een leuk en heel herkenbaar boek!

À propos de Nannie Kuiper

CC BY-SA 3.0 nl - Image by Rob Bogaerts / Anefo

Nannie Kuiper (née le 21 avril 1939 à Winterswijk (plaats) (nl)) est une auteure néerlandaise de livres pour enfants.

Biographie

Œuvres traduites en français

  • Une Étoile pour maman, Éditions Nord-Sud, 2002
  • Bravo les Castors !, Éditions Nord-Sud, 2004

Récompenses

  • 1982 : Gouden Griffel

Suggestions