Livre
Néerlandais

Eskeline

Nannie Kuiper (auteur), Yvonne Jagtenberg (dessinateur)
Wanneer Eskeline als prinses verkleed is, speelt ze de baas. Haar vriendje Lucas vindt dat niet leuk. Voorlezen vanaf ca. 4 jaar.
Titre
Eskeline
Auteur
Nannie Kuiper
Dessinateur
Yvonne Jagtenberg
Langue
Néerlandais
Éditeur
Amsterdam: Leopold, © 2007
[28] p. : ill.
ISBN
9789025850876 (hardback)

Commentaires

De verjaardag van juf wordt gevierd met een verkleedfeest. Eskeline is verkleed als prinses en praat heel deftig, met haar neus in de lucht en haar hoofd wat opzij. Ze wil niet alleen de mooiste prinses van de klas zijn, maar ook over iedereen de baas spelen. Eerst krijgt haar beste vriendje Lucas er genoeg van, en uiteindelijk begint het ook de andere kinderen van de klas te vervelen. Lucas moet iets verzinnen om Eskeline uit haar moeilijke situatie te redden, maar of dat zal lukken is nog maar de vraag.

Nannie Kuiper is een ronkende naam in de wereld van de kinder- en prentenboeken. Vaak schrijft ze gedichtjes voor jonge kinderen of maakt ze prentenboeken op rijm. Voor De eend op de pot (Leopold, 2004) kreeg zij in 1982 een Gouden Griffel. Eskeline ziet er in eerste instantie als een echt prinsessenboek uit, met leuke kleurtjes en frivole tekeningen. De tekst is van Yvonne Jagtenberg, die bekend is van de boeken over Balotje (De Leeswelp 2005, p. 147). In…Lire la suite
Op de verjaardag van de juf komt Eskeline verkleed als prinses en gedraagt zich daar ook naar tot grote ergernis van de andere kinderen en ook haar vriendje Lucas. Prinses zijn bevalt haar zo goed dat ze de dag na de verjaardag weer verkleed naar school gaat. Een verhaal op rijm, waarbij het rijm onregelmatig is, waardoor het bij het (voor)lezen geen dreuntje wordt. De zinnen zijn kort, terwijl de tekst wel wat lastige woorden ('klamboe') en uitdrukkingen ('haar neus in de lucht') bevat. De strekking van het verhaal blijft echter prima te volgen. De tekeningen in gemengde techniek beslaan steeds twee pagina's: de figuren staan of zitten in grote, felle vlakken of juist tegen een fleurige achtergrondkleur waarin de tekst links en soms rechts in een kolom gezet zijn. Voor kinderen vanaf ca. 4 jaar een leuk en herkenbaar verhaal.

À propos de Nannie Kuiper

CC BY-SA 3.0 nl - Image by Rob Bogaerts / Anefo

Nannie Kuiper (née le 21 avril 1939 à Winterswijk (plaats) (nl)) est une auteure néerlandaise de livres pour enfants.

Biographie

Œuvres traduites en français

  • Une Étoile pour maman, Éditions Nord-Sud, 2002
  • Bravo les Castors !, Éditions Nord-Sud, 2004

Récompenses

  • 1982 : Gouden Griffel

Suggestions