Livre
Néerlandais

Handboek borders

Modeste Herwig (auteur)

Handboek borders

Dans la série:
Beschrijving van 27 borders en richtlijnen voor de aanleg en het onderhoud.
Sujet
Borders
Extra subject
tuinplanten, tuinaanleg
Titre
Handboek borders
Auteur
Modeste Herwig
Langue
Néerlandais
Éditeur
Utrecht: Kosmos-Z&K, 2004
160 p. : ill.
ISBN
90-215-3569-6

Commentaires

In de 19e eeuw was de border weer helemaal terug. Eerst in Engeland: daarom gebruiken we nog altijd de Engelse naam voor de 'randbeplanting langs de grens van de tuin'. Vanaf het begin was de kleurencombinatie van de gebruikte planten heel belangrijk: dat bewijzen prachtige voorbeelden als Sissinghurst Gardens, de tuin van Vita Sackville-West en Hidcote Manor. Op kleine schaal kan je er ook prachtige resultaten mee bereiken: bijzonder geschikt dus voor de meeste gewonemensentuintjes.
Modeste Herwig laat in dit handige boek 27 voorbeelden de revue passeren: de meeste vond ze in Engeland (vooral Hampshire), maar er zijn ook enkele Nederlandse voorbeelden, één Duits (Schloss Ippenburg) en één Frans (de beroemde tuinen van Monet in Giverny). Zowel heel klassieke concepten (bv. de 'spiegelborders' van Bramdean House of de romantische 'rozenborders' van Romney Abbey) als moderne varianten (bv. de 'grassenborder' in de tuinen van Ton ter Linden) zijn opgenomen. Elk voorbeeld wordt geïllus…Lire la suite
De dochter van de Nederlandse autoriteit op tuingebied tot de jaren '90 behandelt alleen borders in deze kleurige uitgave. Zij geeft weliswaar algemene richtlijnen voor de aanleg en het onderhoud ervan, maar het belangrijkste zijn de beschrijvingen van 27 borders, die heel verschillend zijn qua standplaats, plantencategorie, sfeer en keuze van de kleuren. Elke beschrijving is voorzien van een beplantingsplan en kleurenfoto's waarnaar verwezen wordt. Die zijn soms mooi, maar tonen vaak te veel planten tegelijk om nog instructief te kunnen zijn. Bevat uitgebreide plantentabellen, een adressenlijst en een alfabetisch gecombineerd onderwerps- en plantenregister. Inspirerend voor serieuze tuiniers met plantenkennis.