Livre
Néerlandais

De clown zei nee

Mischa Damjan (auteur), Torben Kuhlmann (dessinateur), Miep Diekmann (traducteur)
Een clown en vijf circusdieren weigeren nog langer hun oude circusrollen te spelen. Ze trekken erop uit om samen een nieuw circus te beginnen. Sfeervol prentenboek met grote, levendige illustraties in kleur. Vanaf ca. 5 jaar.
Sujet
Circussen, Clowns
Extra subject
prentenboeken
Titre
De clown zei nee
Auteur
Mischa Damjan
Dessinateur
Torben Kuhlmann 1982-
Traducteur
Miep Diekmann
Langue
Néerlandais
Langue originale
Allemand
Titre original
Der Clown sagte Nein
Éditeur
Rijswijk: De Vier Windstreken, 2021
[32] p. : ill.
ISBN
9789051168792 (hardback)

Commentaires

Clown Petronius en de ezel zijn het beu om voor sufferd te spelen tijdens hun optreden en verlaten het circus. Ook de pony, de leeuw, de giraf en de hond gaan uit onvrede met de clown mee. De eerste dagen proberen ze met allerlei baantjes geld te verdienen om een eigen circustent te kunnen kopen. De voorstellingen in het 'Circus voor kinderen' worden later een daverend succes. Het boek is voorzien van paginagrote illustraties, welke bestaan uit sfeervolle aquareltekeningen, die met pen zijn aangezet. De tekst is geplaatst in een minder druk deel van de platen en gedrukt in een groot lettertype. Een prachtig prentenboek, voorzien van een uitnodigende illustratie op de kaft, dat goed te gebruiken is als voorleesboek voor wat oudere kleuters, zowel thuis als op de basisschool.

De clown zei nee

In het grote circus hield iedereen zijn adem in toen de directeur de vrolijkste clown ter wereld Petronius en zijn koppige ezel aankondigde. Maar toen de muziek begon, gebeurde er niets. De clown bewoog zich niet en de ezel evenmin. De muzikanten bleven spelen, de directeur werd ongeduldig maar Petronius en zijn ezel zeiden “Nee.” Ze willen niet langer altijd opnieuw de sufferd spelen. Samen met de andere dieren, die er ook genoeg van hadden telkens dezelfde kunstjes te moeten uitvoeren, besloten ze een nieuw circus op te richten. Een circus vol verhalen en muziek: een circus voor kinderen en dichters. In 1961 schreef Dimitrije Sidjanski onder het pseudoniem Misja Damjan dit verhaal. Dat was op het moment dat hijzelf “Nee” zei en hij zijn eigen uitgeverij NordSüd oprichtte. Hij wilde verhalen vertellen op een manier die hij bij kinderen vond passen. 'Verhalen voor kinderen en dichters' vormden zijn uitgangspunt. Deze jubileumuitgave van De clown zei …Lire la suite