Livre
Néerlandais

Rampenkamp

Mirjam Oldenhave (auteur), Elly Hees (dessinateur)
De 9-jarige Joosje moet van haar ouders in de kerstvakantie naar een kamp voor verlegen kinderen. Joosje ziet het helemaal niet zitten. Als een van de andere kinderen wegloopt, gaat Joosje hem zoeken. Vanaf ca. 8 jaar.
Niveau de lecture
AVI 8
Titre
Rampenkamp / tekst Mirjam Oldenhave ; ill. Elly Hees
Auteur
Mirjam Oldenhave
Dessinateur
Elly Hees
Langue
Néerlandais
Éditeur
Amsterdam: Leopold, 2006
86 p. : ill.
ISBN
90-258-5031-6

Commentaires

Verlegenheid, we hebben er allemaal wel eens last van. Maar het wordt pas echt een probleem wanneer je constant verlegen bent. Joosje is zo'n introvert en verlegen meisje dat eigenlijk niets durft. Daarom brengen haar ouders haar tijdens de kerstvakantie naar het Kamp voor Kanjers. Maar Joosje weet wel beter: echte kanjers doen nl. veel stoerdere dingen.

Op kamp moet Joosje muurklimmen, toneelspelen en zichzelf doelen stellen in het bijzijn van andere kinderen. Voor Joosje dreigt het echt een rampzalig kamp te worden, maar stilaan ontdekt ze dat ze niet de enige is die onzeker is. Zo leert ze Annabel kennen, die qua karakter erg op haar lijkt. Samen ontdekken ze dat je met twee heel wat aankan. Wanneer de stille jongen Stevie op zekere dag boos wegvlucht, gaan ze hem zelfs zoeken. Midden in de kille en koude winternacht vinden ze hem ingedommeld terug op het dak. Voor Joosje zit er niets anders op dan naar boven te klimmen om Stevie te helpen.

Dit hartverwarmende verha…Lire la suite
Deel uit de serie met vakantieverhalen 'Rugzakavontuur. Joosje (9) moet tijdens de kerstvakantie naar een kamp voor verlegen kinderen, 'een kamp voor kanjers'. Ze heeft schrik van alles en nog wat en ziet er vreselijk tegen op. Toch valt het nog mee. Ze sluit vriendschap met de al even schuchtere Annabel en zoekt toenadering tot Stevie, een heel in zichzelf gekeerde jongen. Als Stevie wegloopt, wil Joosje hem zoeken. Dit verhaal focust op verlegen kinderen en geeft ook tips om die verlegenheid te overwinnen. De plot valt best mee: na de kennismaking met de verschillende personages volgt een avontuurlijk en spannend gedeelte. De personages zijn eerder eenzijdig getypeerd en het verhaal is heel wensvervullend, maar de verteltoon is luchtig en het verhaal leest vlot. Rustige bladspiegel, duidelijk lettertype met schreefjes. Een flink aantal schetsmatige illustraties in zwart-wit geven vooral situaties en gemoedstoestanden weer. Een ontspannend verhaal dat tips geeft om weerbaarder te wor…Lire la suite

Rampenkamp

Joosje moet tijdens de kerstvakantie naar een kamp voor Kanjers. Het is een kamp voor kinderen die heel verlegen zijn. Ze volgen een soort therapie om niet meer zo verlegen te zijn. Ze spelen toneel, klimmen op de klimmuur en moeten briefjes schrijven met hun geheime wensen op. Joosje heeft er een hekel aan. bovendien is er een grote hond op de kampboerderij en daar is ze nog banger van dan van verlegen zijn. Ieder kind is er wel van iets bang en uit dat op haar of zijn eigen manier. Joosje observeert haar kampgenoten. Maar vriendschap sluiten: daar durft ze niet van te dromen. Totdat Stevie opeens spoorloos is en Joosje een idee heeft om hem te vinden, maar zal ze het durven? Het verhaal geeft een goed beeld van wat verlegen zijn voor kinderen betekent. De aanpak van de begeleiders blijkt wonderwel te werken en er is het avontuur met de verdwenen jongen, maar dat neem je er als lezer wel bij. De dialogen klinken natuurlijk en het geheel is goed opgebouwd. Het boek besluit met haalbar…Lire la suite

Suggestions