Livre
Néerlandais

P.S. Ik ben uw dochter

Mirjam Oldenhave (auteur), Jacques Vriens (auteur)
Public cible:
9-11 ans et plus
Genre:
De 13-jarige Sonia zoekt na tien jaar contact met haar vader. In een intensieve briefwisseling laat Sonia, die op een kostschool zit, haar boosheid zien en vertelt haar vader over zijn alcoholisme. Vanaf ca. 12 jaar.
Sujet
Ouders
Titre
P.S. Ik ben uw dochter
Auteur
Mirjam Oldenhave Jacques Vriens
Langue
Néerlandais
Éditeur
Houten: Van Holkema & Warendorf, 2004
128 p.
ISBN
90-269-9798-1

Commentaires

O wat zag ik er tegenop om dit boek te bespreken. De titel beloofde een pak jongerenproblemen, leek de perfecte slagzin voor een genre van jeugdboeken waar ik van huiver. Er was nog meer: het boek was zowaar een brievenroman (oei, nog meer gevoelens en uitroeptekens), en de setting -- dochter in een instelling voor moeilijke meisjes, vader een teruggetrokken alcoholicus -- deed me al helemaal naar de fles grijpen. Maar goed, eens ik de realiteit had leren aanvaarden, viel het nog wel mee.

Sonia, een impulsieve en grofgebekte tiener, schrijft vanuit De Klepper (wat zijn de namen van zo'n instellingen altijd zielig 'raak') naar haar vader, die er enkele jaren na haar geboorte vanonder muisde, het voortdurende gezanik van zijn vrouw beu. Hij is nu een poppenkastspeler, leeft teruggetrokken, houdt (natuurlijk) zielsveel van zijn kat en gooit zich regelmatig vol met jenever. Dat wordt er niet beter op nu hij geconfronteerd wordt met zijn dochter. En zijn kat sterft ook nog, best klo…Lire la suite
De 13-jarige Sonia, zoekt na 10 jaar contact met haar vader. Door middel van een intensieve briefwisseling, waarin beiden van hun hart geen moordkuil maken, krijgt de lezer een duidelijk en eerlijk beeld van Sonia, die uit huis is geplaatst omdat ze bij haar moeder niet meer kon wonen, regelmatig in de problemen komt omdat ze haar boosheid niet in de hand kan houden, maar hunkert naar liefde en vriendschap, en Ties, de vader, alcoholist, werkeloos acteur, die geen gezag boven zich duldt en de verantwoording van het vaderschap 13 jaar geleden niet aan kon en dit, zo wordt duidelijk, nog steeds niet kan. Vlot hedendaags taalgebruik. De brieven van Sonia zijn in een ander lettertype dan die van Ties. Leuk zijn de doorhalingen wanneer iemand een "verboden" woord gebruikt. Prachtig verhaal anno nu, vol boosheid, vreugde, triestigheid en humor voor iedereen van 13 jaar en ouder.

Suggestions