Livre
Néerlandais

Test

Mirjam Mous (auteur)
Public cible:
12-14 ans et plus
Genre:
De vader van Elvis is ontvoerd. Elvis (15, ik-figuur) moet allerlei vreemde opdrachten uitvoeren om zijn vader terug te krijgen. Maar is alles wel wat het lijkt? Vanaf ca. 13 jaar.
Titre
Test
Auteur
Mirjam Mous
Langue
Néerlandais
Édition
1
Éditeur
Houten: Van Holkema & Warendorf, 2013
284 p.
ISBN
9789000323074 (hardback)

Commentaires

Mirjam Mous heeft al een aantal spannende jeugdthrillers op haar naam staan en Test sluit mooi bij dit rijtje aan. Het verhaal draait rond Elvis Long, een tiener die net aan zijn zomervakantie begint. In de plaats van te genieten van zijn vakantie komt hij echter in een bizarre situatie terecht. Zijn vader blijkt ontvoerd en Elvis moet opdrachten uitvoeren om het leven van zijn vader te redden. Elvis gehoorzaamt omdat hij vreest voor zijn vaders leven, maar ondertussen start hij zijn eigen zoekactie om zijn vader terug te vinden. Hij probeert een verband te zoeken tussen de opdrachten om zo te achterhalen wie er achter de ontvoering van zijn vader zit.
Test is een hardcover van bijna driehonderd bladzijden, opgedeeld in ongeveer dertig korte hoofdstukken. Elk hoofdstuk heeft een Engelse titel gekregen, wat het verhaal het elan van een Amerikaanse misdaadserie geeft. Elvis vertelt zijn verhaal in de eerste persoon. Als lezer krijg je dezelfde informatie als hijzelf …Lire la suite
In een Engels kunstplaatsje begint de 15-jarige Elvis Long (ik-figuur) aan zijn zomervakantie. Op weg naar zijn eerste afspraak met een vriendinnetje wordt hem een briefje in handen gedrukt waaruit blijkt dat zijn vader is ontvoerd. Het afspraakje zegt hij onmiddellijk af. Doodsbang om zijn vader te verliezen neemt hij niemand in vertrouwen. Omdat hij denkt dat hij zijn vader ermee van de dood redt, voert hij, zonder dat hij ooit wordt betrapt, een aantal criminele, gore en vandalistische opdrachten uit, waarvoor hij van de ontvoerders zeven dagen de tijd krijgt. Maar is alles wel wat het lijkt? Opnieuw een spannend, vlot leesbaar verhaal van de populaire schrijfster, gedrukt in een duidelijke letter op een rustige bladspiegel. De titels van de hoofdstukken zijn liedtitels van Elvis Presley. Ondanks dat het verhaal niet altijd geloofwaardig is, is het wel origineel en zal zeker een brede groep jongeren aanspreken. Vanaf ca. 13 jaar.

Test

Voor Elvis, wiens ouders gescheiden zijn, begint de zomervakantie op een dramatische manier. Elvis is op weg naar zijn eerste date wanneer iemand hem een briefje toestopt waarop staat dat zijn vader is ontvoerd. De ontvoerders nemen met hem contact op en stellen hem voor een voldongen feit: hij moet zeven opdrachten vervullen en dan laten ze zijn vader vrij. Elvis stemt hierin toe. Hij zal alles doen om zijn vader te redden. Alleen weet hij niet waarom zijn vader is ontvoerd. Zijn vader is geen belangrijk man. Hij is gewoon een Elvis-imitator die schulden heeft door zijn gokverslaving. Moet hij het in dat milieu gaan zoeken? Weddenschappen, schulden, criminaliteit ... Elvis staat voor een zware opdracht. Hij woont bij zijn moeder en die mag zeker niets te weten komen.
Spannende jeugdroman die boeit tot de laatste bladzijde. Daar zorgt de originele plot en de vlotte schrijfstijl voor. De opdrachten voor Elvis zijn nogal extreem om uit te voeren, maar toch haalbaar voor een jongen…Lire la suite

À propos de Mirjam Mous

Mirjam Mous, née le 7 novembre 1963 à Oosterhout, est une écrivaine et femme de lettres néerlandaise, auteure de livres pour la jeunesse.

Biographie

Mirjam Mous grandit à Made, un village néerlandais du Brabant-Septentrional. Elle est diploméé du HAVO (lycée moderne) et de la Pedagogische Academie (formation d'enseignant). Avant qu'elle ne commence à écrire, elle travaillait au Berkenhof, une école d'éducation spécialisée à Bréda. Depuis 2005, elle écrit à temps plein. En plus de livres pour la jeunesse, elle écrit des histoires pour des méthodes d'enseignement et des magazines.

Mirjam Mous écrit pour différents âges, du lecteur débutant (5 ans et plus, tels que Spees de ruimtewees et Vigo Vampier) aux livres adaptés aux adolescents de 12 ans et plus.

En lire plus sur Wikipedia