Livre
Néerlandais

Spees de ruimtewees

Mirjam Mous (auteur), Hugo Van Look (dessinateur)
Dans la série:
Public cible:
6-8 ans et plus
Een ruimteschip landt op het schoolplein. Boelie en zijn vriendjes nemen polshoogte, ondanks de waarschuwingen van de directeur. Ze ontmoeten Spees, een vriendelijk ruimtewezen. De kinderen verbergen hem voor de autoriteiten, die Spees terug naar zijn plaats van herkomst willen sturen.
Titre
Spees de ruimtewees
Auteur
Mirjam Mous
Dessinateur
Hugo Van Look
Langue
Néerlandais
Édition
1
Éditeur
Houten: Van Holkema & Warendorf, 2012
143 p. : ill.
ISBN
9789000311989 (hardback)

Commentaires

Wat begint als een doodnormale schooldag voor Boelie en zijn klasgenoten, verandert al vlug in een spannend avontuur. Wanneer er een ruimteschip landt op het schoolplein besluiten Boelie en zijn vrienden poolshoogte te nemen. Ze maken kennis met een aandoenlijk ruimtewezentje en doen vervolgens hun uiterste best om dit wezentje uit de handen van de politie en de overheid te houden. Met de hulp van de klas, de juf en Boelies ouders lijkt dit te lukken. Het ruimtewezentje, dat inmiddels de naam Spees heeft gekregen, blijft bij Boelie logeren en voelt zich snel thuis. Maar dan verschijnt er op YouTube een filmpje over Spees en organiseert de politie een klopjacht. De politie neemt Spees mee en minister Koeman besluit dat Spees terug moet naar zijn eigen planeet. Spees heeft echter geen familie meer, zijn ouders zijn vermoord door gemene wezens die Spees vervolgens in een fabriek aan het werk hebben gezet. In deze fabriek moest Spees, samen met andere ruimteweeskinderen, onder vreselijke …Lire la suite
Op een dag landt een vliegende schotel op het schoolplein. Alle kinderen moeten binnen blijven, maar Boelie (9, ik-figuur) en zijn vrienden glippen stiekem naar buiten. Ze komen oog in oog te staan met Spees, een heel lief en schattig ruimtewezen dat zijn beide ouders verloren heeft en op de vlucht is geslagen. Maar Spees moet van minister Koeman terug naar zijn eigen planeet, omdat hij illegaal in het land is. Boelie probeert er met zijn klas voor te zorgen dat Spees mag blijven, maar dat is niet eenvoudig. Vlotgeschreven verhaal over het ruimtewezen Spees, een soort Teletubbie met konijnenoren. Met veel humor, maar tegelijkertijd ook met de nodige spanning, wordt het verhaal opgebouwd. Want het blijkt toch behoorlijk lastig te zijn om een ruimtewezen te verstoppen, maar vooral om te zorgen dat het niet terug hoeft. Geschikt voor zowel jongens als meisjes. Korte hoofdstukken; goed uitgewerkte thema’s. Er wordt duidelijk (maar vooral humoristisch en nergens belerend) verwezen naar de …Lire la suite

Spees de ruimtewees

Boelie zit in de klas van juf Marion. Op een dag landt er een vliegende schotel op het schoolplein. Iedereen moet binnen blijven van de directeur want dit ruimteschip kan gevaarlijk zijn. Maar Boelie en z'n vrienden zijn nieuwsgierig en gaan kijken of er niemand aanwezig is. Ze ontdekken een vreemd buitenaards wezen. Wanneer op dat moment de politie en het leger het schoolplein komen opgereden verstoppen ze het ruimtewezen in de televisiekast. Wanneer de juf de tv nodig heeft om een interssante film te tonen hebben ze een probleem. Boelie vertelt het geheim aan juf Marion. Gelukkig is zij bereid om het ruimtewezen te beschermen. Maar dan wordt Spees toch ontdekt en gevangen gezet. Samen met de ouders van een aantal vrienden van Boelie, z'n eigen ouders en de juf slagen ze erin om Spees te redden. Hij wordt niet teruggestuurd naar waar hij vandaan komt.
Dit verhaal is heel spannend. Het wordt heel vrolijk gebracht. Het buitenaardse wezen, dat ze de naam Spees hebben gegeven, is h…Lire la suite

À propos de Mirjam Mous

Mirjam Mous, née le 7 novembre 1963 à Oosterhout, est une écrivaine et femme de lettres néerlandaise, auteure de livres pour la jeunesse.

Biographie

Mirjam Mous grandit à Made, un village néerlandais du Brabant-Septentrional. Elle est diploméé du HAVO (lycée moderne) et de la Pedagogische Academie (formation d'enseignant). Avant qu'elle ne commence à écrire, elle travaillait au Berkenhof, une école d'éducation spécialisée à Bréda. Depuis 2005, elle écrit à temps plein. En plus de livres pour la jeunesse, elle écrit des histoires pour des méthodes d'enseignement et des magazines.

Mirjam Mous écrit pour différents âges, du lecteur débutant (5 ans et plus, tels que Spees de ruimtewees et Vigo Vampier) aux livres adaptés aux adolescents de 12 ans et plus.

En lire plus sur Wikipedia