Livre
Néerlandais

Nat

Mirjam Mous (auteur), Marja Meijer (dessinateur)
Nat, afkorting van Nathan, houdt niet van onrecht; daarom komt hij op voor Chila als zij in het zwembad wordt gepest. Op haar beurt helpt Chila Nat met het zoeken naar zijn verdwenen moeder. Vanaf ca. 9 jaar.
Titre
Nat / Mirjam Mous ; met ill. van Marja Meijer
Auteur
Mirjam Mous
Dessinateur
Marja Meijer
Langue
Néerlandais
Éditeur
Houten: Van Holkema & Warendorf, 2005
112 p. : ill.
ISBN
90-269-9913-5

Commentaires

Nat. Een titel die om wat meer uitleg vraagt, dus snel even de achterflap lezen. Nat blijkt de naam van een jongen te zijn, het hoofdpersonage. Een beetje een bizarre naam, en dat vindt Nat ook, vooral als mensen hem Natje noemen. Chila doet dat niet, zij rekt zijn naam uit als kauwgom; best wel leuk, zo lijkt hij wel zestien!

Op het eerste gezicht lijkt Nat een doodgewone, onbezorgde jongen. Hij woont aan zee en tijdens de zomervakantie doodt hij de tijd aan het strand, op de camping van zijn grootouders en vooral door op te gaan in zijn fantasiewereldje vol schatten en piraten. Maar er blijkt één grote leegte te zijn in zijn leven: een moeder. Nat weet niks over zijn moeder, hij heeft zelfs geen foto van haar. De enige herinnering aan haar is het vage verhaal dat zijn vader vertelde over haar verdwijning.

Als Chila beweert dat ze Nats moeder gezien heeft op een affiche in de stad, laait de hoop haar terug te vinden hoog op. Het wordt echter een ontgoocheling en …Lire la suite
De 10-jarige Nat(han), afgekort Natje, kan niet tegen onrecht. Hij neemt dan risico’s, zoals wanneer drie jongens een meisje belagen in het zwembad. Hij sluit vriendschap met deze Chila, een iets ouder donker meisje. Nat beschermt Chila tegen de pestkoppen en Chila onderneemt actie omdat ze denkt dat ze Nats spoorloos verdwenen moeder heeft gezien. Het gemis van Nats moeder wordt gecompenseerd door zijn zorgzame vader en grootouders. Het verhaal, met associatieve gedachten en registraties van Nat, wordt nergens melodramatisch en heeft geen conventioneel happy end. De toon is licht en humoristisch: Nat noemt zichzelf en Chila “Duo Penottie”. Nadat Natje Chila ontmoet heeft, wordt hij Nat genoemd; hij wordt volwassener, zelfs als “het is alsof hij zijn moeder voor de tweede keer is kwijt geraakt”. Eigentijds woordgebruik, speels verwerkte oude verhalen: Lorelei, Odyssee, de Vliegende Hollander. Overzichtelijke hoofdstukken met tekstblokken; de passende grijzige waterverftekeningen onder…Lire la suite

Nat

Nat woont met z'n vader, die een viswinkel heeft, aan de kust. Ze gaan niet op vakantie want met al die toeristen kan de viswinkel beter open blijven. Nat houdt niet van onrecht. Hij komt daarom op voor Chila, een zwart meisje, als zij in het zwembad wordt gepest. Ze worden vrienden en Chila helpt hem op zijn beurt bij het zoeken naar z'n verdwenen moeder. Ze vinden haar niet en Nat is heel verdrietig. Maar zijn opa heeft foto's en een brief die zijn moeder kort na haar verdwijning naar opa heeft gestuurd. Opa mocht ze maar geven wanneer Nat zestien werd of als hij er naar vroeg. Nat is een jongen vol fantasie die zelf schatten begraaft om ze later met Chila op te graven. Hoewel het een verhaal is dat gaat over Nats verdwenen moeder, bevat het ook veel humor: opa met zijn glazen oog, Tommie die de hele dag voor het raam ligt als een goudvis in een kom, Chila die wil gaan zonnen. Het einde van het verhaal is ontroerend: Nat voelt nu zelf aan dat zijn moeder het niet aankon en hen daaro…Lire la suite

À propos de Mirjam Mous

Mirjam Mous, née le 7 novembre 1963 à Oosterhout, est une écrivaine et femme de lettres néerlandaise, auteure de livres pour la jeunesse.

Biographie

Mirjam Mous grandit à Made, un village néerlandais du Brabant-Septentrional. Elle est diploméé du HAVO (lycée moderne) et de la Pedagogische Academie (formation d'enseignant). Avant qu'elle ne commence à écrire, elle travaillait au Berkenhof, une école d'éducation spécialisée à Bréda. Depuis 2005, elle écrit à temps plein. En plus de livres pour la jeunesse, elle écrit des histoires pour des méthodes d'enseignement et des magazines.

Mirjam Mous écrit pour différents âges, du lecteur débutant (5 ans et plus, tels que Spees de ruimtewees et Vigo Vampier) aux livres adaptés aux adolescents de 12 ans et plus.

En lire plus sur Wikipedia