Livre
Néerlandais

Moordmeiden

Mirjam Mous (auteur)
Public cible:
12-14 ans et plus
Twee vriendinnen zijn verliefd op dezelfde jongen en proberen hem door middel van voodoo en zwarte magie te bei͏̈nvloeden.
Titre
Moordmeiden
Auteur
Mirjam Mous
Langue
Néerlandais
Éditeur
Houten: Van Holkema & Warendorf, 2002
120 p.
ISBN
90-269-9554-7

Commentaires

De 'moordmeiden' zijn Laura en Anouk. Laura is een beetje een buitenbeentje, in die zin dat ze erg geïnteresseerd is in allerlei paranormale dingen, zoals pendelen, tarotkaarten, geesten oproepen... en die dingen ook actief gebruikt in haar leven. Anouk staat meer met haar twee voeten op de grond en is kritisch ten opzichte van wat haar vriendin doet, maar tegelijkertijd is ze erg onzeker en laat zich graag meeslepen door de zelfzekere Laura. En zo komt het dat ze al "sinds de zandbak" hartsvriendinnen zijn. 'Doodliggen en verrijzen' was toen één van hun favoriete spelletjes...

De toon van het boek wordt gezet met het verslag van een bizar nachtelijk 'moordritueel' dat de meiden op het kerkhof uitvoeren. Het is gericht tegen een jongen, Max, waar je op dat moment nog maar erg weinig van weet, maar die de twee blijkbaar tegen zich in het harnas heeft gejaagd.

Dan wordt een stap teruggezet in de tijd en krijgen we het hele verhaal te horen: hoe Max als nieuweling op schoo…Lire la suite
De titel suggereert een krimi, maar in dit boek wordt feitelijk alleen een rituele moord gepleegd. Anouk is stapelverliefd op Max, maar hij gaat voor haar beste vriendin Laura. Dit brengt de vriendschap tussen de meisjes in gevaar en daarom besluiten ze wraak te nemen door voodoo en zwarte magie uit te voeren. De meiden geloven in occultisme en raadplegen bv. tarotkaarten. Dit geeft het boek een spannende en gevaarlijke kant, terwijl het verder eigenlijk een gewoon liefdesromannetje is. Veel in dit verhaal is dus voorspelbaar, ook het gelukkige eind. De auteur heeft het boek in een moderne en vlotte, maar ook heel simpele stijl geschreven. Moeizame lezers kunnen het boek snel uitlezen, het is zeer geschikt voor het vmbo. De opbouw (vier delen in a-chronologische tijdsvolgorde) zorgt ervoor dat het boek wel uitsteekt boven het gemiddelde in de genre.

À propos de Mirjam Mous

Mirjam Mous, née le 7 novembre 1963 à Oosterhout, est une écrivaine et femme de lettres néerlandaise, auteure de livres pour la jeunesse.

Biographie

Mirjam Mous grandit à Made, un village néerlandais du Brabant-Septentrional. Elle est diploméé du HAVO (lycée moderne) et de la Pedagogische Academie (formation d'enseignant). Avant qu'elle ne commence à écrire, elle travaillait au Berkenhof, une école d'éducation spécialisée à Bréda. Depuis 2005, elle écrit à temps plein. En plus de livres pour la jeunesse, elle écrit des histoires pour des méthodes d'enseignement et des magazines.

Mirjam Mous écrit pour différents âges, du lecteur débutant (5 ans et plus, tels que Spees de ruimtewees et Vigo Vampier) aux livres adaptés aux adolescents de 12 ans et plus.

En lire plus sur Wikipedia