Livre
Néerlandais

Doorgeschoten

Mirjam Mous (auteur)

Doorgeschoten

Dans la série:
Public cible:
12-14 ans et plus
Als Janna een jaar naar een Amerikaanse highschool gaat, ziet ze hoe enkele jongens schietend de school binnenkomen met als doel zoveel mogelijk slachtoffers te maken. Vanaf ca. 15 jaar.
Extra subject
schoolleven
Titre
Doorgeschoten
Auteur
Mirjam Mous
Langue
Néerlandais
Éditeur
Houten: Van Holkema & Warendorf, 2010
192 p.
ISBN
9789047515043 (paperback)

Commentaires

De Nederlandse Janna gaat een jaar in de Verenigde Staten bij haar tante Mary wonen. Op Twinstone High School maakt ze kennis met verschillende groepen jongeren uit de rijkere milieus. Het meidengroepje waar ze bij aansluit, introduceert haar in een glitterwereld met buurjongen Kenneth als stralend middelpunt. Eloy, zijn introverte, onzekere en vaak gepeste broer is in zijn dromen verliefd op de vlotte Janna, maar hij voelt zich te geremd om op een normale manier toenadering te zoeken. Groot is Eloys verwondering wanneer de stoere Bud toenadering zoekt. Sinds zijn moeder hem letterlijk en zijn vader hem figuurlijk in de steek lieten, koestert de gefrustreerde Bud grote wrok tegen de mensheid. Zijn woede uit hij door het schilderen van 'wraakengelen' en door schietoefeningen. Eloy laat zich gewillig meesleuren door Buds psychopathische fantasieën. Ze leiden tot een lugubere wraakactie waarbij de school in een bloedbad verandert.

Het verhaal begint als een Amerikaanse soapserie, …Lire la suite
De Nederlandse Janna gaat voor een jaar naar een Amerikaanse highschool. Zij maakt al snel vrienden, maar komt erachter dat ieder voor zich zijn eigen problemen heeft. Eloy (17) en Bud voelen zich zo in de steek gelaten, maar ook aangevallen door hun omgeving (school, ouders, vrienden) dat zij besluiten als wraakengelen op te treden. Gewapend met geweren gaan zij de school binnen en veroorzaken daar een bloedbad. Janna is getuige van hun daad. Onafhankelijk te lezen deel uit de serie 'Impact'. Vlot lezend verhaal, gebaseerd op de schietpartij op de Columbine Highschool in 1999, verteld vanuit het perspectief van de daders, bestemd voor leerlingen van de onderbouw in het voortgezet onderwijs. Hoewel het verhaal best spannend is, zijn de karakters en de reacties van de personages nogal extreem (Amerikaans) waardoor de geloofwaardigheid in het gedrang komt. Het taalgebruik is modern en sluit goed aan bij de doelgroep. Op de wat kille voorkaft een lege gang van een schoolgebouw met daarov…Lire la suite

Doorgeschoten

Na lang aandringen mag Jana van haar ouders gaan studeren in de Verenigde Staten. Wanneer ze de Twinstone High School binnenwandelt, lijkt de toekomst haar toe te lachen. Algauw blijkt dat de Amerikaanse ‘lifestyle’ erg verschilt van al wat ze gewend is in Nederland. Door haar spontaniteit slaagt ze erin om snel contacten te leggen. Carrie, een flitsende meid uit haar klas, introduceert Jana bij haar vrienden. De kennismaking met de knappe maar stugge Eloy verloopt heel wat minder soepel. Wanneer hij merkt dat haar toenaderingspogingen enkel vriendschappelijk bedoeld zijn, voelt hij zich afgewezen. In zijn boosheid zoekt hij contact met Bud, een jongen die engelen op de muren schildert. Bud en Eloy weten zich verbonden in hun gemeenschappelijke afkeer jegens de anderen. Dit verbond heeft macabere gevolgen wanneer ze besluiten om zich te wreken. De cocktail van bitterheid richt zijn vuurwapens op klasgenoten en leerkrachten. De gevolgen zijn verschrikkelijk. Voor wie het bloedbad overl…Lire la suite

À propos de Mirjam Mous

Mirjam Mous, née le 7 novembre 1963 à Oosterhout, est une écrivaine et femme de lettres néerlandaise, auteure de livres pour la jeunesse.

Biographie

Mirjam Mous grandit à Made, un village néerlandais du Brabant-Septentrional. Elle est diploméé du HAVO (lycée moderne) et de la Pedagogische Academie (formation d'enseignant). Avant qu'elle ne commence à écrire, elle travaillait au Berkenhof, une école d'éducation spécialisée à Bréda. Depuis 2005, elle écrit à temps plein. En plus de livres pour la jeunesse, elle écrit des histoires pour des méthodes d'enseignement et des magazines.

Mirjam Mous écrit pour différents âges, du lecteur débutant (5 ans et plus, tels que Spees de ruimtewees et Vigo Vampier) aux livres adaptés aux adolescents de 12 ans et plus.

En lire plus sur Wikipedia