Livre
Néerlandais

Alle dagen hartstikke druk* : *ADHD, of: Alle Dagen Helden Daden

Mirjam Mous (auteur), Marja Meijer (dessinateur)

Alle dagen hartstikke druk* : *ADHD, of: Alle Dagen Helden Daden

Public cible:
6-8 ans et plus
Indy heeft ADHD: hij is druk en vlug afgeleid. Thuis en op school geeft zijn gedrag problemen, ook al bedoelt hij alles goed. Vanaf ca. 9 jaar.
Sujet
ADHD
Titre
Alle dagen hartstikke druk* : *ADHD, of: Alle Dagen Helden Daden
Auteur
Mirjam Mous
Dessinateur
Marja Meijer
Langue
Néerlandais
Éditeur
Houten: Van Holkema & Warendorf, copyright 2018 | Autres éditions
94 p. : ill.
ISBN
9789000358953 (hardback)

Commentaires

ADHD is op twee decennia één van de meest voorkomende 'ziektes' bij kinderen geworden. Ook Indy hoort tot die kinderen die Alle Dagen Hartstikke Druk zijn. Zijn ouders proberen om hem zonder pilletjes te laten rondhossen, maar dat blijkt niet langer haalbaar. Zelfs met pilletjes werkt Indy zijn meester en zijn zusje verschrikkelijk op de zenuwen en vallen er voortdurend brokken. Indy's gedrag zorgt voor grappige en tegelijkertijd intrieste scènes. Indy kan er immers weinig aan doen, hij doet altijd zo oprecht verschrikkelijk zijn best. Indy is trouwens een levensecht jongetje, zijn woedeaanvallen en zijn zelfinzicht zijn ontwapenend eerlijk in hun kinderlijkheid -- en dat is met zo'n onderwerp niet meteen makkelijk.

Uiteindelijk zal Indy van school veranderen. Eerst is hij daar heel hard tegen: "Ik ben niet gek!", maar de 'speciale' school blijkt uiteindelijk een goede keuze. Indy wordt er beter aanvaard en de leerkrachten gaan ook op een meer onderlegde manier met de kinderen …Lire la suite
Indy heeft ADHD. Hij is impulsief, doet heel druk en is vlug afgeleid. Hij meent het allemaal goed, maar zijn gedrag geeft problemen thuis en op school. Graag zou hij kunnen stil zitten zoals zijn indiaanse held Zittende Stier. Hij is eerder Springende Stier en het geduld van zijn omgeving raakt op. Als pillen niet echt helpen, moet Indy tegen zijn zin naar een speciale school. Hij vindt er meer begrip en dat verhoogt zijn zelfvertrouwen. In de ik-persoon beschrijft Indy hoe onbedwingbaar zijn reacties zijn, wat er door zijn hoofd gaat en hoe onrechtvaardig hij zich soms behandeld voelt. De plot bestaat uit tal van anekdotes die Indy treffend typeren en de reacties van vooral zijn ouders, meester en zus beschrijven. De opbouw is soms wat springerig, met korte flitsen die passen bij de hoofdfiguur. Het verhaal is realistisch en direct, maar tegelijk grappig en luchtig. De tekst is in blokschikking gezet, talrijke potloodtekeningen verluchten het. Een herkenbaar verhaal voor lezers vana…Lire la suite

À propos de Mirjam Mous

Mirjam Mous, née le 7 novembre 1963 à Oosterhout, est une écrivaine et femme de lettres néerlandaise, auteure de livres pour la jeunesse.

Biographie

Mirjam Mous grandit à Made, un village néerlandais du Brabant-Septentrional. Elle est diploméé du HAVO (lycée moderne) et de la Pedagogische Academie (formation d'enseignant). Avant qu'elle ne commence à écrire, elle travaillait au Berkenhof, une école d'éducation spécialisée à Bréda. Depuis 2005, elle écrit à temps plein. En plus de livres pour la jeunesse, elle écrit des histoires pour des méthodes d'enseignement et des magazines.

Mirjam Mous écrit pour différents âges, du lecteur débutant (5 ans et plus, tels que Spees de ruimtewees et Vigo Vampier) aux livres adaptés aux adolescents de 12 ans et plus.

En lire plus sur Wikipedia