Livre
Néerlandais

Onwetendheid

Milan Kundera (auteur)
Als een politieke vluchtelinge na de val van het communisme naar haar geboorteland Tsjechie͏̈ terugkeert, wacht haar een deceptie.
Titre
Onwetendheid
Auteur
Milan Kundera
Langue
Néerlandais
Langue originale
Français
Titre original
L'ignorance
Éditeur
Amsterdam: Ambo, 2003
132 p.
ISBN
90-263-1726-3

Commentaires

De Tsjechische Irena kwam na de Russische bezetting van Praag naar Parijs, waar ze zich een eigen leven heeft opgebouwd. Na de revolutie van 1989 verwondert haar omgeving er zich over dat ze niet meteen terugkeert naar haar heimat. Blijkbaar begrijpt niemand dat haar werkelijke leven zich in Parijs afspeelt. Als ze dan toch naar Praag terugkeert, merkt ze op slag dat deze stad haar heimat niet meer is, dat ze er alleen als immigrante gezien wordt. In Parijs op de vlieghaven heeft ze Josef ontmoet, ook destijds uit Praag gevlucht naar Denemarken en nu in Praag als een onwelkome gast beschouwd: zijn familie kijkt hem buiten, het land en de taal zijn veranderd. Irena, die meent dat ze Josef destijds vluchtig gekend heeft, denkt dat ze met deze man een nieuw eigen leven kan beginnen in haar moederland, maar twintig jaar kan men niet zomaar overslaan. De Irena en de Josef die ze vroeger waren, bestaan niet meer en allerwegen heerst 'onwetendheid', de onbekendheid met het eigen geboorteland…Lire la suite
Milan Kundera, van origine een Tsjechisch schrijver, maar in 1975 wegens de politieke situatie in eigen land naar Frankrijk geëmigreerd, koos als thema voor zijn nieuwe roman de zwaarte van de terugkeer van een 'ballinge' naar eigen land, waar niemand geïnteresseerd blijkt in haar verhaal over de afgelopen jaren. Aan de hand van twee levens, die elkaar min of meer toevallig kruisen, en aan de hand van beschouwingen over essentiële momenten uit die levens, ontvouwt Kundera de complexe problematiek van emigratie, vervreemding en nostalgie, die dikwijls voortkomen uit iemands onwetendheid over de consequenties van zijn handelen. Kundera (1929) is vooral bekend geworden door de (ook verfilmde) roman 'De ondraaglijke lichtheid van het bestaan'. Verzorgde gebonden uitgave; kleine druk.

À propos de Milan Kundera