Livre
Néerlandais

Waanidee

Michele Jaffe (auteur), Era Gordeau (traducteur)
Public cible:
15 ans et plus
Genre:
Twee rijke tieners doen de arme Eve een aanbod dat ze niet kan weigeren: als ze zich voordoet als hun vermiste nichtje Aurora, krijgt ze 100.000 dollar. Aurora verdween na de dood van haar beste vriendin Liza. Al gauw bevindt Eve zich in een web van leugens.
Titre
Waanidee
Auteur
Michele Jaffe
Traducteur
Era Gordeau
Langue
Néerlandais
Langue originale
Anglais
Titre original
Ghost flower
Édition
1
Éditeur
Houten: Van Goor, 2013
365 p.
ISBN
9789000304851 (paperback)

Commentaires

De thriller Waanidee van Michele Jaffe opent met een citaat van T.S. Eliot, en dat roept hoge verwachtingen op. Jaffe verwijst herhaaldelijk naar het openingscitaat, 'I will show you fear in a handful of dust'. Angst en een handvol zand komen letterlijk voor in het boek en ook de locatie, de woestijn van Arizona, sluit aan bij Eliots gedicht. Daarnaast lijkt Jaffe aansluiting te zoeken bij Eliots thema’s: de teloorgang van de beschaving en de uitzichtloosheid van het bestaan.
De uitzichtloosheid heeft in dit geval betrekking op het bestaan van een rijke familie, waar geld belangrijker wordt gevonden dan liefde. Jaffes cultuurkritiek is echter soms te clichématig: rijke mensen zijn slecht en geld maakt ongelukkig, lijkt haar weinig originele boodschap te zijn.
Ook met de symbolen schaduw en zon verwijst Jaffe naar Eliots beroemde gedicht, zelfs de namen van de personages verwijzen ernaar. Hoofdpersoon Eve, van het Engelse evening, is een verwijzing naar …Lire la suite
Eve Brighton (17) heeft geen ouders en komt uit een pleeggezin. Ze krijgt een aanbod om (voor een riante vergoeding) drie maanden in de huid van Aurora Silverton te kruipen, een rijke erfgename die enkele jaren geleden verdwenen is. Zorgvuldig wordt toegewerkt naar haar introductie in de familie, waaronder de ontmoeting met grootmama Althea. Als Eve echter haar eigen moment kiest voor de kennismaking, blijken er nog veel zaken te zijn waarvan zij niet op de hoogte was en krijgt zij te maken met tal van leugens en intriges. Wat gebeurde er precies op dat feestje voordat Aurora verdween en hoe kwam vriendin Liza om het leven? Een in de ik-vorm geschreven, weinig geloofwaardig verhaal, waarbij de handeling wordt afgewisseld met flashbacks en vooruitblikken. Veel aandacht voor uiterlijke kenmerken van het rijke Amerikaanse milieu, zoals merkkleding en sieraden. Geringe karakterontwikkeling van de personages. Spirituele seances moeten de spanning verhogen, maar zijn wel voorspelbaar. De sp…Lire la suite

Waanidee

'Waanidee' is een young adult thriller die je vanaf de eerste bladzijde bij je nekvel vastpakt en niet meer los laat. De dromen en/of flarden van herinneringen van het hoofdpersonage Eve die vrij cryptisch beschreven worden, dragen hiertoe bij. Maar ook de nuchtere manier waarop Eve in het leven staat, maakt dat dit boek bijzonder realistisch overkomt ondanks de waanzinnige situaties die erin voorkomen.
Eve leidt een armoedig bestaan en is in dienst van een handtastelijke baas wanneer haar een uitweg wordt geboden. Een zekere Brian biedt haar 100 000 dollar aan om te doen alsof ze zijn nichtje Aurora is. Eve aarzelt, maar gaat toch op het aanbod in. Ze komt terecht in een geheel andere wereld, een wereld van luxe en glamour, maar ook van roddels en bedrog. Eve wordt geconfronteerd met moordzaken uit het verleden en zelfs met geesten. Maar bestaan die wel?
Elk personage in dit boek draagt zijn eigen intrige mee. Hangt dit allemaal met elkaar samen of is het verleden van Aur…Lire la suite

À propos de Michele Jaffe

Michele Jaffe (n. 20 mars 1970 à Los Angeles, Californie, États-Unis) est une romancière américaine. Mariée, elle vit à Las Vegas, Nevada.

Bibliographie

Série Arboretti

  1. Des étoiles plein les yeux, J'ai lu, 2000 ((en) The Stargazer, 1999)
  2. Une femme mise à prix, J'ai lu, 2001 ((en) The Water Nymph, 2000)
  3. (en) En lire plus sur Wikipedia