Commentaires

Handleiding bij het lezen van Michel Houellebecq

Michel Houellebecqs roman Soumission is in het Nederlands vertaald.Marijke Arijs wijst de lezers de weg in het controversiële boek waarin de Moslimbroeders in 2022 in Frankrijk de macht overnemen.

'Leg je vinger op de wond

en druk goed hard'

Om Houellebecq met vrucht te lezen, moet je zijn program kennen: 'Elke samenleving heeft haar zwakke punten, haar wonden. Leg je vinger op de wond en druk goed hard.' De zwakke punten worden systematisch uitvergroot en uit die overdrijving worden verregaande conclusies getrokken, waarbij de auteur handig inspeelt op collectieve angsten. Van Schopenhauer heeft hij geleerd dat een schrijver in de eerste plaats iets te zeggen moet hebben, of om met de held van Onderworpen te spreken: 'Een schrijver is in de eerste plaats een mens die aanwezig is in zijn boeken, en of hij heel goed of heel slecht schrijft doet er uiteindelijk weinig toe'. Nooit geef je je 'zo volledig bloot als tegenover een lege pagina, voor een lezer die je niet kent.' Het is de vraag of dat laatste ook opgaat voor Houellebecq zelf, die ironie tot een hogere kunst heeft verheven. Zijn werk is een ideologisch mijnenveld. Dat schrijft zijn vertaler, Martin de Haa…Lire la suite

In 2022 heeft de Moslimbroederschap in Frankrijk de verkiezingen gewonnen en krijgt Frankrijk een islamitische president, Ben Abbas. De samenleving verandert snel en geruisloos, de islam wordt de staatsgodsdienst, het onderwijs op islamitische leest geschoeid, polygamie doet weer zijn intrede en vrouwen worden uit werk en studie weer het huis in gemanoeuvreerd waardoor de werkloosheid afneemt. Hoofdpersoon is François, hoogleraar aan de Sorbonne, specialist in het werk van de auteur Joris-Karl Huysmans (1848-1907). Hij is een eenzame, gedesillusioneerde intellectueel van middelbare leeftijd met vluchtige seksuele contacten - vooral met studentes - die met Huysman als ijkpunt de islamisering van de Franse samenleving afstandelijk en passief gadeslaat. Als hij als ongelovige niet meer welkom is op de inmiddels islamitische Sorbonne zoekt hij via bekering tot de islam een uitweg voor zowel zijn universitaire status als zijn relatie met vrouwen. Een controversiële, satirische toekomstroma…Lire la suite

À propos de Michel Houellebecq

Michel Houellebecq (prononcer [wɛlˈbɛk]), de son vrai nom Michel Thomas, né le 26 février 1956 à Saint-Pierre (La Réunion), est un écrivain, poète et essayiste français.

Il est révélé par les romans Extension du domaine de la lutte et, surtout, Les Particules élémentaires, qui le fait connaître d'un large public. Ce dernier roman, et son livre suivant Plateforme, sont considérés comme précurseurs dans la littérature française, notamment pour leur description de la misère affective et sexuelle de l'homme occidental dans les années 1990 et 2000. Avec La Carte et le Territoire, Michel Houellebecq reçoit le prix Goncourt en 2010, après avoir été plusieurs fois pressenti pour ce prix. Son œuvre est traduite en plus de 40 langues.

En parallèle de ses activités littéraires, …En lire plus sur Wikipedia