Livre
Néerlandais

Warhorse

Michael Morpurgo (auteur)
Titre
Warhorse
Auteur
Michael Morpurgo
Langue
Néerlandais
Langue originale
Anglais
Titre original
War horse
Édition
1
Éditeur
Amsterdam: Fantoom, 2011
146 p.
Note
Herz. uitgave van Oorlogspaard, naar aanleiding van een theatershow en de verfilming door Steven Spielberg
ISBN
9789078345336 (hardback)

Commentaires

Alberts vader doet soms rare dingen. Hij koopt bijvoorbeeld een veulen dat hij niet nodig heeft. Maar Albert traint Joey. Hij leert hem werken en gehoorzamen. Dan is er geld nodig en Joey wordt verkocht. Hij raakt als legerpaard verzeild in de Eerste Wereldoorlog, eerst aan Engelse, later aan Duitse kant. Hij maakt gevechten mee, raakt gewond, is hospitaalpaard en nog veel meer. En dan is daar, midden in de oorlog, Albert weer. Schoonheid en tragiek van de vriendschap tussen dier en mens worden indringend beschreven. De waanzin van de loopgravenoorlog, de nietsontziende tactiek van de verschroeide aarde, de idioterie van met paarden optrekken tegen machinegeweren, alles komt aan de orde. Maar ook de lotsverbondenheid, het op elkaar aangewezen zijn van paard en soldaat. Dit alles wordt verteld vanuit het perspectief van het paard (ik-figuur) en dat is een tour de force die soms wat onnatuurlijk aandoet. Deze nieuwe vertaling is niet altijd soepel. Vignetten boven de bladzijdes. Passend…Lire la suite

WarHorse

Joey is nog maar een veulen van zes maanden wanneer hij door een dronken boer gekocht wordt om op termijn het land te ploegen. Hij wordt opgevangen en vertroeteld door diens puberzoon Albert. Tussen beiden groeit een meer dan hechte band. Daaraan komt een abrupt einde wanneer Engeland Duitsland de oorlog verklaart en de boer Joey uit geldnood verkoopt aan ene Kapitein Nicholls van de Britse cavalerie. Enkele weken later worden paarden en mannen naar Frankrijk verscheept, waar al snel de eerste van vele veldslagen volgt, de eerste van vele doden ook. In beslag genomen door de Duitsers, wordt Joey ingespannen om de hooiwagen te trekken die gewonden van het slagveld naar het veldhospitaal brengt. Zwaar werk, dat elke avond wordt goedgemaakt door de liefdevolle zorgen van de dertienjarige Française Emilie, bij wiens grootvader de Duitsers ingekwartierd zijn. Ook aan deze troost komt een einde wanneer Joey wordt ingezet om kanonnen te trekken. Uiteindelijk verzeilt Joey in niemandsland, wa…Lire la suite

À propos de Michael Morpurgo

CC BY-SA 3.0 - Image by Georges Seguin (Okki)

Michael Morpurgo, né le 5 octobre 1943 à St Albans, en Angleterre, est un auteur britannique, notamment connu pour ses ouvrages de littérature d'enfance et de jeunesse souvent liés à des événements historiques.

Biographie

À dix-huit ans, Michael Morpurgo entre à l'Académie royale militaire de Sandhurst. Il se destine tout d'abord à une carrière militaire, mais choisit finalement d'enseigner l'anglais. C'est pendant son enseignement qu'il découvre sa capacité à raconter des histoires.

Il épouse à l'âge de vingt ans Clare Lane, la fille d'Allen Lane, fondateur des éditions Penguin Books, son premier éditeur. En 1978, ils s'installent dans le Devon dans un petit village près de Iddelsleigh pour exploiter une ferme, qu'il fait visiter aux enfants issus des quartiers défavorisés de la ville.

Michael Morpurgo publie son premie…En lire plus sur Wikipedia