Livre
Néerlandais
In een centrum voor uitgeprocedeerde asielzoekers vertelt de Afghaanse Aman (14) zijn levensverhaal aan zijn klasgenoot Matt en zijn grootvader. Over hoe op een dag een hond verschijnt in de grot van Aman en zijn moeder en hem helpt het land te ontvluchten. Vanaf ca. 10 jaar.
Titre
Schaduw
Auteur
Michael Morpurgo
Dessinateur
Christian Birmingham
Traducteur
Hanneke Van Soest
Langue
Néerlandais
Langue originale
Anglais
Titre original
Shadow
Éditeur
Tiel: Aerial Media Company, © 2017
190 p. : ill.
ISBN
9789402601831 (hardback)

Commentaires

De 14-jarige Matt uit Manchester logeert bij zijn opa in Cambridge. Het gesprek komt al gauw op Matts grote vriend, zijn klasgenoot Aman. Aman vluchtte zes jaar eerder samen met zijn moeder vanuit Afghanistan naar Engeland, en wacht nu in een nabijgelegen asielzoekerscentrum op zijn aanstaande uitzetting. Matt vraagt zijn opa om in actie te komen, maar die voelt daar weinig voor. Uiteindelijk hoort opa van Aman zelf diens vluchtverhaal, dat het grootste deel van het boek beslaat, en dan breekt er iets in hem. Het verhaal leest als een trein, is vol spanning, realistisch beschreven oorlogsgeweld en wrange vluchtervaringen, maar heeft op de valreep toch een wensvervullend slot. Het verhaal wordt afwisselend door Matt, opa en (vooral) Aman verteld. De grote regelafstand en de sporadische paginagrote zwart-witillustraties bevorderen het leesgemak. Verzorgde, gebonden uitgave, met op het omslag een aansprekende foto van de hond van Aman, Schaduw. Een verhaal dat goed aansluit bij de actuel…Lire la suite

À propos de Michael Morpurgo

CC BY-SA 3.0 - Image by Georges Seguin (Okki)

Michael Morpurgo, né le 5 octobre 1943 à St Albans, en Angleterre, est un auteur britannique, notamment connu pour ses ouvrages de littérature d'enfance et de jeunesse souvent liés à des événements historiques.

Biographie

À dix-huit ans, Michael Morpurgo entre à l'Académie royale militaire de Sandhurst. Il se destine tout d'abord à une carrière militaire, mais choisit finalement d'enseigner l'anglais. C'est pendant son enseignement qu'il découvre sa capacité à raconter des histoires.

Il épouse à l'âge de vingt ans Clare Lane, la fille d'Allen Lane, fondateur des éditions Penguin Books, son premier éditeur. En 1978, ils s'installent dans le Devon dans un petit village près de Iddelsleigh pour exploiter une ferme, qu'il fait visiter aux enfants issus des quartiers défavorisés de la ville.

Michael Morpurgo publie son premie…En lire plus sur Wikipedia