Livre
Néerlandais

Het magische zwaard

Michael Morpurgo (auteur), Michael Foreman (dessinateur)
Public cible:
9-11 ans et plus
Een blinde jongen van tien jaar valt in een graftombe waarin een schitterend eeuwenoud zwaard ligt, dat hij direct associeert met het magische zwaard van de legendarische koning Arthur. Vanaf ca. 10 jaar.
Niveau de lecture
AVI 8
Titre
Het magische zwaard
Auteur
Michael Morpurgo
Dessinateur
Michael Foreman 1938-
Langue
Néerlandais
Langue originale
Anglais
Titre original
The sleeping sword
Éditeur
Amsterdam: Ploegsma, 2003
127 p. : ill.
ISBN
90-216-1835-4

Commentaires

Het verhaal over Koning Arthur vormt nog steeds een bron van inspiratie voor hedendaagse auteurs. Kevin Crossley-Holland, Luc Descamps en Diane Wynne Jones zijn slechts enkele voorbeelden. Een paar jaar geleden gaf Michael Morpurgo zijn eerste bewerking uit van de legenden over de Ridders van de Ronde Tafel. In Arthur, High King of Britain vertelde hij de verhalen over Gawain, Parcival, en Tristan en Isolde. Rond het hoofdpersonage uit die roman, Mark, draait ook het nieuwe Arthurverhaal van Michael Morpurgo, Het magische zwaard.

Met Mark gaat het niet zo goed: om indruk te maken op een vriendin is hij van een rots gesprongen en raakte daardoor blind. Zijn enige troost vindt hij in cassettes over Koning Arthur -- alleen in die fantasiewereld kan hij zijn leerproblemen en de financiële zorgen van zijn ouders vergeten. Hij spreekt ook zelf verhalen in op band. Op een dag zakt Mark op het veld van zijn vader in een put. Dit blijkt een oud graf te zijn, compleet met schatten erbij…Lire la suite
De 10-jarige Mark wordt blind door een ongeluk. Zijn vriendin Anna probeert hem op te vrolijken met o.a. cassettes met verhalen over King Arthur. Als op het land een graf met een zwaard en schild wordt gevonden, droomt Mark dat hij deze terugbrengt naar koning Arthur. Prachtig, realistisch (de plotselinge blindheid van Mark en de manier waarop zijn ouders, vrienden en hijzelf hiermee omgaan) en fantasierijk (de ontmoeting met Arthur) verhaal, dat qua opbouw niet echt makkelijk is doordat er twee verhalen door elkaar lopen: het verhaal van Mark en het verhaal over de droom die, zo blijkt aan het eind, door Mark als verhaal is ingesproken en door Anna is uitgetypt voor eventuele publicatie. Met veel vaart geschreven. Overzichtelijke bladspiegel en perfect bij de inhoud van het verhaal passende zwartwitwater/inktillustraties. De titel slaat eigenlijk alleen op de tweede helft van het boek en doet de inhoud wat te kort. Voorin een korte biografie van de schrijver en hoe hij op het idee va…Lire la suite

À propos de Michael Morpurgo

CC BY-SA 3.0 - Image by Georges Seguin (Okki)

Michael Morpurgo, né le 5 octobre 1943 à St Albans, en Angleterre, est un auteur britannique, notamment connu pour ses ouvrages de littérature d'enfance et de jeunesse souvent liés à des événements historiques.

Biographie

À dix-huit ans, Michael Morpurgo entre à l'Académie royale militaire de Sandhurst. Il se destine tout d'abord à une carrière militaire, mais choisit finalement d'enseigner l'anglais. C'est pendant son enseignement qu'il découvre sa capacité à raconter des histoires.

Il épouse à l'âge de vingt ans Clare Lane, la fille d'Allen Lane, fondateur des éditions Penguin Books, son premier éditeur. En 1978, ils s'installent dans le Devon dans un petit village près de Iddelsleigh pour exploiter une ferme, qu'il fait visiter aux enfants issus des quartiers défavorisés de la ville.

Michael Morpurgo publie son premie…En lire plus sur Wikipedia