Livre
Néerlandais

Cinderella : roman

Michael Bijnens (auteur)

Cinderella : roman

Genre:
Een speling van het lot zorgt ervoor dat een student aan de theaterschool bedrijfsleider wordt in het bordeel van zijn moeder.
Titre
Cinderella : roman
Auteur
Michael Bijnens 1990-
Langue
Néerlandais
Éditeur
Amsterdam: Atlas Contact, 2015
476 p.
ISBN
9789025444648 (paperback)

Commentaires

Portret van een hoerenjong

ROMAN. De zoon van een hoer wordt pooier van zijn moeder. Theatermaker Michael Bijnens (25) putte uit zijn eigen leven en schreef een dijk van een debuutroman.

Als een roman geënt is op de werkelijkheid en de verteller/protagonist de voornaam van de auteur heeft, dan overstemt de vraag over wat echt is en wat verzonnen makkelijk de rest. Dat Cinderella een verhaal vertelt dat je niet vergeet, draagt daar op het eerste gezicht alleen maar toe bij.

De roman begint waar het gelijknamige sprookje eindigt: op het moment dat het gedaan is met de betovering en niets of niemand nog boven zichzelf kan uitstijgen. De mix van hoerenlopers, maffiosi, hoeren met en zonder krukken, 'nachtslaven' zoals Bijnens hen zo mooi omschrijft, is er één waarvoor clichés als 'rauw', 'goor' en 'portret van de achterzijde van de samenleving' zijn uitgevonden.

Bijnens ontmijnt met stijl de echtheidsvraag waar ramptoeristen op teren. Door zijn verteller continu te doen alluderen op het schrijfproces, laat hij zien dat de echtheid van onze daden verdampt zodra er woorden in het spel zijn. De moeder in het boek is bijvoorbeeld niet altijd tevreden over de …Lire la suite

Michael Bijnens

Het moet van Maurice Gilliams (1900-1982) geleden zijn dat er in de Vlaamse literatuur nog iemand rondliep die je kon verwijten té subtiel, té delicaat te schrijven. Onze literaire volksaard is aan de boertige kant. Barok en overdrijving, kak en mayonaise: inhoud en vorm gaan hand in hand.Cinderella voelt als thuiskomen.

Michael Bijnens (1990) schreef niet alleen een dijk van een openingszin, alles aan zijn eerste hoofdstuk heeft de kracht om een lezer te amuseren en te intrigeren. De kolder met de honden, het kleurrijke karakter van mama Iris en de gecompliceerde relatie met haar zoon: je ziet meteen dat hier een sterk verhaal in zit. Dat dit verhaal gebaseerd is op waargebeurde feiten, legt Bijnens intussen geen windeieren: als enige van deze vier debutanten mocht hij naar de praatshows.

Cinderella is één lange poging om vat te krijgen op het excentrieke personages Iris Vandamme, Bijnens' moeder en hoer van beroep. In dat opzicht is dit boek niet anders dan Tom Lanoyes Sprakeloos of Maarten 't Harts Magdalena - boeken over complexe moeders boeien altijd. We rijden dus mee naar de flat waar Iris zich voor het eerst liet betalen voor seks. We vernemen meer over haar tijd bij de nonnen. En Bijnens vertelt hoe hij en zijn broer van hot naar her verhuisd worden, telkens als hun …Lire la suite

Hoerenzoon wordt pooier van zijn moeder. Dat is de korte samenvatting van dit vuistdikke autobiografisch debuut van de Vlaamse acteur/toneelschrijver Michael Bijnens (1990). Er wordt een indringend beeld geschetst van de smoezelige werking van ‘Cinderella’, een bordeel dat min of meer gerund wordt door een getraumatiseerde vrouw en waarin haar op de theaterschool studerende zoon bedrijfsleider is. Prostituees met namen als Evangeline Borderline en Kelly Babouche spelen hun rol. De titels van de delen waaruit de roman is opgebouwd geven richting aan het verhaal: inwijding, demonen, verzet, vlucht en offers. Volgens de auteur gaat het boek vooral over macht: wie is de baas van wie? De roman geeft een inkijkje in de vunzige wereld van hoeren, pooiers en klanten. Drank, drugs en vuige seks krijgen ruim baan in dit met zeer veel vaart en soepel geschreven verhaal, dat alsmaar voort dendert en weliswaar onderhoudend is, maar zich af en toe ook verliest in wel erg veel zijlijntjes (al dan ni…Lire la suite