Biografie van de sociaal psycholoog Stanley Milgram die in 1961 een sociaal experiment uitvoert waarin de bereidheid om autoriteiten te gehoorzamen onderzocht wordt.
Extra subject
Biografie, Historisch drama
Titre
Experimenter / regie en scenario Michael Almereyda
Directeur
Michael Almereyda
Acteur
Peter Sarsgaard Winona Ryder John Leguizamo
Compositeur
Bryan Senti
Langue
Anglais
Éditeur
Homescreen, 2016
1 dvd-video
Date d'enregistrement
2015
Durée
94 min.
Note
Engels gesproken Ondertiteling: Nederlands
EAN
8717249483731

Commentaires

Biografische film van Michael Almereyda (William Eggleston in the real world) met Peter Sarsgaard (Pawn sacrifice) en verder onder meer Winona Ryder. De Amerikaanse sociaal psycholoog Stanley Milgram (1933-1984) is het meest bekend door het 'Milgram-experiment' dat hij vanaf 1961 uitvoerde: hij liet zijn proefpersonen in de waan dat ze, om het belang van straf in het leerproces vast te stellen, stroomstoten gaven aan andere proefpersonen zodra die een fout maakten. Onder druk van de onderzoeker gingen veel proefpersonen door tot een dodelijk niveau van stroomsterkte. Er lopen twee tijdslijnen door elkaar: terwijl het leven van Milgram zich ontvouwt, blikt tegelijkertijd de hoofdpersoon terug op zijn leven en geeft commentaar. De Nederlandse recensenten geven 3 - 4 1/2 ster. Kevin Toma (Volkskrant 31-3-'16): '(...) fascinerende historische drama (...) Knap dat Experimenter ondanks die opzettelijke kunstgrepen evenwichtig blijft en nooit in pretenties ontspoort. (...) Een mooi besluit v…Lire la suite

À propos de Michael Almereyda

Michael Almereyda est un réalisateur et scénariste américain né le 7 avril 1959 à Overland Park, au Kansas, États-Unis.

Biographie

Filmographie

  • 1985 : A Hero of Our Time (court-métrage)
  • 1990 : Twister (en)
  • 1992 : Another Girl Another Planet
  • 1993 : Aliens (court-métrage)
  • 1994 : Nadja
  • 1995 : At Sundance (documentaire)
  • 1997 : The Rocking Horse Winner (court-métrage)
  • 1998 : The Eternal: Kiss of the Mummy (Trance)
  • 2000 : Hamlet
  • 2002 : Happy Here and Now
  • 2003 : This So-Called Disaster: Sam Shepard Directs the Late Henry Moss (documentaire)
  • 2004…En lire plus sur Wikipedia