Livre
Néerlandais

De schoonheidssalon

Melba Escobar De Nogales (auteur), Mia Buursma (traducteur)
Een vrouw die in een schoonheidssalon in Bogotá werkt, krijgt van veel vrouwelijke klanten uit alle sociale lagen intieme zaken te horen wat haar duur komt te staan.
Titre
De schoonheidssalon
Auteur
Melba Escobar De Nogales 1976-
Traducteur
Mia Buursma
Langue
Néerlandais
Langue originale
Espagnol
Titre original
La casa de la Belleza
Éditeur
Amsterdam: Uitgeverij Atlas Contact, 2018
237 p.
ISBN
9789025451363 (paperback)

Commentaires

Moord en maatschappijkritiek

Roman. In Colombia vind je het grootste aantal schoonheidssalons per inwoner. Melba Escobar zet de aanval in op de klandizie van dat soort etablissement.

Colombia staat wijd en zijd bekend om zijn drugskartels, zijn corruptie en zijn geweld. Wat doet die voortdurende terreur met Juan met de pet? Wat zijn de gevolgen voor het dagelijks leven? Melba Escobar zocht het uit in De schoonheidssalon. Het verhaal speelt in een schoonheidsinstituut. De schrijfster, die haar bekomst had van de gigantische sociale ongelijkheid en het onuitroeibare machismo in Colombia, besloot haar woede en verontwaardiging van zich af te schrijven. De roman werd gretig afgenomen, is inmiddels vertaald in een dozijn talen en er wordt zelfs een Netflix-serie uit gedistilleerd.

Colombia is het land met de meeste schoonheidssalons per inwoner. Arm, rijk en nieuw rijk lopen er de deur plat en dus is het de gedroomde setting om vrouwen van verschillende leeftijd, afkomst en sociale klasse met elkaar te confronteren. Het boek opent met een frontale aanval op de klandizie van die etablissementen. Vanaf de eerste bladzijden is de toon gezet: 'Maar al haat ik nog…Lire la suite

De rechten van deze misdaadroman, met oorspronkelijke titel ‘La casa de la belleza’ van schrijfster Melba Escobar (1976), zijn door Netflix aangekocht. Hoewel vrouwen de hoofdrol spelen in het verhaal, wordt het echter gedomineerd door mannen. Het verschil in de positie tussen man en vrouw komt duidelijk naar voren. Onderdrukking en vernedering zijn belangrijke thema’s. Corruptie, geweld en het verschil tussen arm en rijk in een land als Colombia worden duidelijk naar voren gebracht. Het verhaal draait voornamelijk om twee hoofdpersonen. Claire, een psychotherapeute uit een goed milieu met een goed hart en bezoeker van de schoonheidssalon en Karen, een jonge vrouw met een gouden hart die werkt in een schoonheidssalon in de grote stad Bogotá. In die ruimte van de kapsalon onthullen de vrouwelijke klanten uit alle sociale lagen intieme zaken aan Karen. In de ik-vorm geschreven vanuit Karen en vanuit Claire, wat het lezen soms lastig maakt. Als een klant van de salon wordt vermoord kan n…Lire la suite