Livre
Néerlandais

Een geweer, een koe, een boom en een vrouw

Meir Shalev (auteur), Ruben Verhasselt (traducteur)

Een geweer, een koe, een boom en een vrouw

Genre:
Een godsdienstlerares in Israe͏̈l vertelt de geschiedenis van haar familie en die van het pioniersdorp waarin ze woont. Haar opa speelt hierin een prominente rol als pionier, natuurliefhebber en wikker en beschikker over leven en dood.
Titre
Een geweer, een koe, een boom en een vrouw
Auteur
Meir Shalev
Traducteur
Ruben Verhasselt
Langue
Néerlandais
Langue originale
Hébreu
Titre original
Sjtajim doebiem
Éditeur
Amsterdam: Ambo|Anthos, 2014
366 p.
ISBN
9789041425768 (paperback)

Commentaires

De sublieme vertelkunst van Meir Shalev

In een verhaal van de Israëlische schrijver Meir Shalev duiken, is een verkwikkend bad in de vertelkunst nemen. Dat geldt ook voor zijn nieuwe roman Een geweer, een koe, een boom en een vrouw.

Welke tragedie heeft zich in 1930 in een landbouwkolonie in Israël afgespeeld? Het officiële onderzoek concludeerde dat drie boeren zelfmoord pleegden. De kolonisten weten beter: een van de mannen is doodgeschoten. Bovendien weten ze wie de moordenaar is en waarom hij de moord beging.

Zeventig jaar blijft het geheim bewaard. Dan klopt Varda Canetti bij Roeta Tavori aan. Canetti doet onderzoek naar de geschiedenis van Joodse nederzettingen. Roeta Tavori is de kleindochter van de moordenaar en Bijbellerares op een middelbare school. Het is tijd om de waarheid te onthullen, vindt ze. Nu ja, de waarheid. 'Ons hoeft niet te worden uitgelegd dat de waarheid niet waar is', knoopt ze Canetti in de oren voor ze van wal steekt. 'Wie weet beter dan wij dat mettertijd alleen opgeschreven verhalen waarheid worden en vertelde verhalen niet?'

Zijpaden

Met Een geweer, een koe, een boom en een vrouw levert Meir Shalev (1948) opnieuw een fascinerende roman af. Ruben Verhasselt hee…Lire la suite

Godsdienstlerares Roet Tavori vertelt aan de onderzoekster Varda de geschiedenis van haar familie en die van het pioniersdorp in Israël waarin ze woont. Haar opa Zeëv speelt hierin een prominente rol als pionier, natuurliefhebber en wikker en beschikker over leven en dood. Roet vertelt over het verlies van haar kind, de verwerking en de wraak van opa Zeëv na overspel van zijn vrouw, en de wraak van Roet's man na de moord op opa Zeëv. Net als zijn debuut 'Een Russische roman' is ook dit een pioniersvertelling met een merkbare liefde voor de natuur. Die is hard en zinnelijk, zoals de stijl van Shalev, en zoals de inhoud van deze roman. Vrij kleine letter.

À propos de Meir Shalev

CC-BY-SA-3.0 - Image by L’auteur n’a pas pu être identifié automatiquement. Il est supposé qu'il s'agit de : Beny Shlevich (étant donné la revendication de droit d’auteur).

Meir Shalev (hébreu : מאיר שלו), né le 29 juillet 1948 dans le village de Nahalal en Galilée (Israël), est un journaliste et écrivain israélien. Il a publié des romans, des essais et des livres pour enfants, dont certains sont traduits en français. Il contribue régulièrement au journal Yediot Aharonot. Il habite à Jérusalem.

Biographie

Meir Shalev est né à Nahalal, en Israël. Plus tard, il vit à Ginosar. Il est le fils du poète Jérusalem Yitzhak Shalev et le cousin de l'auteur Zeruya Shalev. Il fait son service militaire dans la brigade Golani. Il sert comme soldat, comme chef d'escouade dans la compagnie de reconnaissance de la brigade. Il combat pendant la guerre des Six Jours et quelques mois après la guerre il est blessé.

Il commence sa carrière en présentant des longs métrages satiriques à la tél…En lire plus sur Wikipedia