De buitenechtelijke dochter van François Mitterand (1916-1996) blikt terug op een hecht, maar afgezonderd gezinsleven, op haar zorgzame moeder en op de stimulerende man die haar vader was.
Titre
Verborgen dochter
Auteur
Mazarine Pingeot
Traducteur
Aad W. Van der Kooij
Langue
Néerlandais
Langue originale
Français
Titre original
Bouche cousue
Éditeur
Vianen: The House of Books, 2005
222 p.
ISBN
90-443-1424-6 9789044335699 (paperback)

Commentaires

België heeft Delphine Boël als beroemde buitenechtelijke dochter. In Frankrijk gingen de poppen al eerder aan het dansen. In 1994 raakte immers bekend dat de toenmalige Franse president François Mitterrand een buitenechtelijk kind had. 'Paris Match' had toen als eerste tijdschrift spraakmakende foto's gepubliceerd van de president en zijn erg knappe tienerdochter. Zo kwam er een eind aan Mazarine Pingeots anonieme leven. In alle media werd ze als ster opgevoerd. Ondertussen is Pingeot een prille dertigster en docente filosofie.

In het erg toepasselijk getitelde Verborgen dochter (vertaling van Bouche cousue) onthult ze haar geheime leven in de schaduw van de Franse president. Haar autobiografische verhaal schreef ze tijdens de zwangerschap van haar eerste kind. Het boek is opgedragen aan haar ouders en haar baby. Ze wilde immers haar herinneringen ordenen en voor het nageslacht vastleggen om op die manier een streep onder haar dubbelleven te trekken. Haar relaas i…Lire la suite
Kun je, geboren op 18 december 1974 als buitenechtelijke dochter van François Mitterrand (1916-1996), negentien jaar in de schaduw en twee jaar op de vlucht voor het licht na de onthulling in Paris-Match, bij de terugblik op een jeugd die gedoemd was tot achtergrond en heimelijkheid nog voldoende afstand houden, de valkuil van zelfmedelijden vermijden, de verdenking van publicitaire zucht ontkrachten? Nou en of! Had de schrijfster in haar goed verkochte eerste roman ('Premier roman') de liefdevolle relatie met haar vader nog verhuld weergegeven, hier biedt zij, gevoelig en subtiel, rechtstreeks autobiografisch zicht op een hecht, maar afgezonderd gezinsleven, op haar zorgzame moeder, maar vooral op haar eigen levensdrift en de stimulerende man die haar vader was. Een evenwichtig en krachtig credo. Normale druk.

À propos de Mazarine Pingeot

CC BY-SA 4.0 - Image by G.Garitan

Mazarine Pingeot, officiellement Mazarine Marie Mitterrand Pingeot depuis 2016 à l'état civil, née le 18 décembre 1974 à Avignon, est une écrivaine française. Elle est professeure agrégée et docteure en philosophie et enseigne actuellement à l'université Paris-VIII à Saint-Denis et à Sciences Po Bordeaux. Elle est par ailleurs chroniqueuse sur des sujets culturels et administratrice de l'institut François-Mitterrand.

Autrice de nombreux romans, Mazarine Pingeot aborde régulièrement les thèmes de la famille, de la maternité et de l'enfance dans son œuvre.

Elle est la fille de François Mitterrand, président de la République française de 1981 à 1995, et d'Anne Pingeot, historienne de l'art. En 1994, la révélation au grand public de la deuxième famille du président de la République en exercice et de l'existence de Mazarine, sa fille cachée, alors que leur existen…En lire plus sur Wikipedia