Livre
Néerlandais

Kikker en het vogeltje

Max Velthuijs (auteur)

Kikker en het vogeltje

Public cible:
3-5 ans et plus
Kikker heeft een dood vogeltje gevonden. Met andere dierenvrienden gaat hij het dier begraven. Prentenboek met kleurrijke aquarellen en een ondersteunende tekst om met kinderen vanaf ca. 4 jaar over leven en dood te praten.
Sujet
Dood
Titre
Kikker en het vogeltje
Auteur
Max Velthuijs
Langue
Néerlandais
Éditeur
Amsterdam: Leopold, 2015
[32] p. : ill.
ISBN
9789025867782 (hardback)

Commentaires

Kikker heeft een vogeltje gevonden. Hij haalt Varkentje erbij en ook Eend en Haas voegen zich bij het gezelschap. De laatste stelt vast dat het vogeltje dood is en filosofeert: 'Iedereen gaat dood'. De dieren begraven het vogeltje en gaan vervolgens spelend over tot de orde van de dag. Kikker constateert dat het leven prachtig is en in de boom zingt een ander vogeltje een mooi lied. Een fraai prentenboek met geschilderde illustraties in kleur en een tekst die uitstekend geschikt is om aan jonge kinderen voor te lezen. Na een keer voorlezen kunnen jonge kinderen het verhaal met gemak terug 'lezen' via de prenten. Het is een harmonisch geconstrueerd verhaal met een voor kleuters bevredigende afloop, zodat de kinderen zich veilig blijven voelen. Het taalgebruik is goed op de doelgroep toegesneden. Prima opstapje voor een (klassen)gesprek over de dood. De sobere, vaak geestige kleurenprenten zijn meestal in kaders geplaatst. Op een vijftal plaatsen loopt de prent over een dubbele pagina, …Lire la suite

Kikker en het vogeltje

Kikker ontdekt een dode zwarte vogel maar hij begrijpt niet wat dat betekent. Kapot. Hij doet het niet meer, zegt hij. Verschillende dieren proberen uit te leggen wat er aan de hand is met de vogel. Varkentje zegt: Hij slaapt, Eend zegt: Hij is ziek, en Haas verklaart tenslotte: Hij is dood. Dus begraven ze de vogel. Ze leggen de vogel heel voorzichtig in een kuil en maken er een heel ritueel van. Ze zijn diep onder de indruk.

Bij hun terugkeer wil Kikker tikkertje spelen. Iedereen doet mee en ze maken veel plezier. Dan trekt het gezang van een andere zwarte vogel hun aandacht. Het gewone dagelijkse leven gaat verder.

Het verhaal is harmonieus opgebouwd en eindigt vredig. Je kan het als aanloop gebruiken om met kleuters over de dood te praten. De prenten zijn sober en expressief; de dieren werden levendig afgebeeld. Een aantal prenten biedt een panoramisch zicht via een dubbele pagina. 


À propos de Max Velthuijs

CC BY-SA 3.0 - Image by Bert Verhoeff / Anefo

Max Velthuijs, né à La Haye le 22 mai 1923 et mort à La Haye le 25 janvier 2005, est un auteur et illustrateur néerlandais de livres pour enfants.

Max Velthuis, après une carrière commencée dans la publicité, illustre ses premiers livres pour enfants à partir de 1962. Il connaît une renommée internationale avec les histoires de Petit-Bond, une grenouille qui se pose des questions sur la vie. Petit-Bond est amoureux, le premier livre de cette série publié pour la première fois en 1989, a été traduit dans plus de 50 langues.

Œuvres

  • Petit-Bond est amoureux, L'École des loisirs, Lutin poche, 1989
  • Le Chef-d'œuvre de crocodile, L'École des Loisirs, Pastel, 1991
  • La Découverte de Petit-Bond, Pastel…En lire plus sur Wikipedia

Suggestions