Livre
Néerlandais

Kikker en Beertje

Max Velthuijs (auteur)

Kikker en Beertje

Dans la série:
Public cible:
3-5 ans et plus
Kikker ontdekt een teddybeer. Hij neemt hem mee naar huis en stelt hem voor aan zijn vrienden. Ze gaan samen schatgraven en vallen in een kuil. Op een dag voelt Kikker zich verdrietig, hij weet niet waarom. Beertje en de anderen proberen hem te troosten. De Kikker en Beertje-verhalen verzameld in één band.
Contient
Titre
Kikker en Beertje
Auteur
Max Velthuijs
Langue
Néerlandais
Édition
2
Éditeur
Amsterdam: Leopold, 2012 | Autres éditions
84 p. : ill.
ISBN
9789025861445 (hardback)

Commentaires

Kikker en Beertje bundelt de eerder apart verschenen verhalen ‘Kikker vindt een vriendje’, ‘Kikker vindt een schat’ en ‘Kikker is bedroefd’.
In ‘Kikker vindt een vriendje’ vindt Kikker een kleine teddybeer. Op een vanzelfsprekende manier gaat het beertje lopen, eten en ten slotte ook praten. Vooral dat laatste vinden de dieren enig en vanaf dan wordt het beertje door iedereen verwend. Toch zit het beertje op een dag op een steen te treuren. Het wil terug naar waar het vandaan komt want, ‘daar hoor ik thuis’. Als Beertje weg is, kan Kikker niet slapen van verdriet. Op een ochtend echter, heel vroeg, wordt Kikker wakker omdat er iets warms en zachts naast hem in bed schuift...
Het verhaal hinkt wat op verschillende poten: vriendschap, zoeken naar een thuis en opvoeden. Het centrale gevoel is minder kernachtig verwoord dan we van Max Velthuijs’ boeken gewoon zijn. Dat de andere dieren Beertje verwennen, is als verhaalelement te weinig uitgewerkt. De illustraties zijn zo…Lire la suite
In dit fraai uitgevoerde boek zijn drie Kikker-verhalen gebundeld: 'Kikker vindt een vriendje' (2001), 'Kikker vindt een schat' (2002) en 'Kikker is bedroefd' (2003). Het uitnodigende omslag met illustratie van Kikker en zijn vriendjes, het mooi glanzende, dikke papier en een royale bladspiegel doen de weergaloos mooie verhalen goed tot hun recht komen. De illustraties, vaak omlijst, zijn stuk voor stuk juweeltjes en in de tekst wordt geen woord te veel gezegd. De melancholieke ondertoon van de verhalen wordt onderstreept door de subtiele lijnvoering in de illustraties, waarmee emoties getoond en invoelbaar worden gemaakt. Met achter in het boek een kleurenfoto van Max Velthuijs en een overzicht van alle omslagen van de afzonderlijke Kikker-uitgaven. Velthuijs overleed in 2005; in 2004 ontving hij de Hans Christian Andersenprijs. Vanaf ca. 4 jaar.

Kikker en Beertje

'Kikker en Beertje' bundelt drie ontroerende verhalen van Kikker die eerder reeds apart verschenen: ‘Kikker vindt een vriendje’, ‘Kikker vindt een schat’ en ‘Kikker is bedroefd’. Vriendschap is de rode draad in deze drie warme verhalen. In een eenvoudige, maar toch rijke taal en met vrolijke, expressieve prenten in frisse kleuren worden gevoelens en situaties treffend vastgelegd. De verhalen zijn goed opgebouwd naar een verrassend einde toe. Ze leveren heel wat stof tot nadenken en geven aanleiding tot praten en filosoferen.
In het eerste verhaal krijgt Kikker er een vriendje bij: Beertje, die hij in het bos vindt en mee naar huis neemt. Maar hoe goed iedereen ook voor hem zorgt, Beertje wilt terug naar waar hij vandaan komt. Kikker heeft veel verdriet, maar op een nacht is Beertje terug. Zijn thuis is bij Kikker en zijn nieuwe vrienden.
Op een dag gaan Kikker en Beertje naar een schat graven. Ze graven samen een kuil, diep, heel erg diep. Kikker graaft alsmaar verder, maa…Lire la suite

Kikker en Beertje

'Kikker en Beertje' is een prachtig ingebonden boek met een stoffen kaft en daarop een prent van Kikker en Beertje die samen met de bal spelen. Het werk bundelt drie ontroerende verhalen over Kikker, die eerder reeds apart verschenen: ‘Kikker vindt een vriendje’, ‘Kikker vindt een schat’ en ‘Kikker is bedroefd’. Vriendschap is de rode draad in deze drie warme verhalen. In een eenvoudige, maar toch rijke taal en met vrolijke, expressieve prenten in frisse kleuren worden gevoelens en situaties treffend vastgelegd. De verhalen zijn goed opgebouwd naar een verrassend einde toe. Ze leveren heel wat stof tot nadenken en kunnen een aanleiding zijn tot praten en filosoferen met de kinderen. In het eerste verhaal krijgt Kikker er een vriendje bij: Beertje, die hij in het bos vindt en mee naar huis neemt. Maar hoe goed iedereen ook voor hem zorgt, Beertje wil terug naar waar hij vandaan komt. Kikker heeft veel verdriet, maar op een nacht is Beertje terug. Zijn thuis is bij Kikker en zijn nie…Lire la suite

À propos de Max Velthuijs

CC BY-SA 3.0 - Image by Bert Verhoeff / Anefo

Max Velthuijs, né à La Haye le 22 mai 1923 et mort à La Haye le 25 janvier 2005, est un auteur et illustrateur néerlandais de livres pour enfants.

Max Velthuis, après une carrière commencée dans la publicité, illustre ses premiers livres pour enfants à partir de 1962. Il connaît une renommée internationale avec les histoires de Petit-Bond, une grenouille qui se pose des questions sur la vie. Petit-Bond est amoureux, le premier livre de cette série publié pour la première fois en 1989, a été traduit dans plus de 50 langues.

Œuvres

  • Petit-Bond est amoureux, L'École des loisirs, Lutin poche, 1989
  • Le Chef-d'œuvre de crocodile, L'École des Loisirs, Pastel, 1991
  • La Découverte de Petit-Bond, Pastel…En lire plus sur Wikipedia