Livre
Néerlandais

Het jaar van kikker

Max Velthuijs (auteur)

Het jaar van kikker

Public cible:
0-2 ans et plus
In dit vierkante kartonboek ga je onder andere op zoek naar Kikker en Beertje, die zich onder de flapjes schuilhouden.
Sujet
Seizoenen
Titre
Het jaar van kikker
Auteur
Max Velthuijs
Langue
Néerlandais
Édition
1
Éditeur
Amsterdam: Leopold, 2011
[12] p. : ill.
ISBN
9789025858469 (hardback)

Commentaires

Wat doen Kikker, Haas, Eend en Varkentje het hele jaar? In de lente werken ze in de tuin, in de zomer spelen zij bij de rivier, in de herfst plukken ze appels en in de winter sleeën ze in de sneeuw en schaatsen ze op het ijs. Mooi uitgegeven hard kartonnen prentenboek in groot formaat en met twee afgeronde hoeken over de seizoenen. In elke paginagrote, met waterverf geschilderde illustratie zijn vier of vijf stevige flapjes gemaakt om onder te kijken. De flapjes hebben afgeronde hoeken. Achter de flap zit dikwijls de volgende sequentie verstopt; je ziet Kikker op het ijs rennen en achter de flap ligt hij op zijn bips. Maar ook dieren, de zon en onverwacht bezoek wachten op een handje om ontdekt te worden. In de afbeelding staat kort iets over het seizoen en een paar vragen waarvan de antwoorden onder de flapjes liggen. Grappig en mooi prentenboek over de wereldberoemde Kikker van deze vaak bekroonde auteur/schilder, onder andere met de Hans Christian Andersenprijs voor zijn gehele oeu…Lire la suite

Het jaar van Kikker

Dit is een vrolijk ingekleurd, groot en stevig flappenboek over de belevenissen van Kikker en zijn vriendjes. Het is samengesteld uit fragmenten van eerdere Kikker-boeken van de vaak bekroonde auteur.

In de lente werkt Haas in de tuin en helpen de andere dieren mee. Je ontdekt een egel en een slak tussen de planten en je ziet hoe Merel zijn jongen voedt. Na een regenbui brengt een volgende flap zonneschijn. Kikker komt aangesneld met een overvolle gieter waarmee hij per ongeluk Varkentje besprenkelt. Tijdens de zomer spelen alle vriendjes bij de rivier. Hier kom je te weten of Haas al een vis heeft gevangen, wat Varkentje heeft meegenomen in de picknickmand, waar Eend zo erg naar verlangt en welke vliegacrobaat graag in de buurt van een rivier rondvliegt. In de herfst plukken ze appels. Je ontdekt waar Beertje is gebleven en waar de muis zich schuilhoudt. Ook tijdens de winter valt er heel wat te beleven, zoals sleeën in de sneeuw en schaatsen op het ijs. Na het sneeuwba…Lire la suite

Het jaar van Kikker

In 'Het jaar van Kikker' huppelen Kikker en zijn vriendjes door de seizoenen: in de lente werken ze in de tuin, in de zomer gaan ze vissen en picknicken, in de herfst plukken ze appels, in de winter spelen ze in de sneeuw en bakken ze tenslotte pannenkoeken. Een verhaal zit er niet in. De summiere tekst is vooral gericht op de flapjes waarachter telkens wel iets te ontdekken valt.
De illustraties zijn uiteraard mooi, flapjes zijn altijd leuk, maar toch mist dit boek wel de ziel van Max Velthuijs. Zo’n simpele tekstjes zou hij nooit geschreven hebben, en zelfs in de tekeningen heb je wel eens het gevoel dat er iets niet klopt.

À propos de Max Velthuijs

CC BY-SA 3.0 - Image by Bert Verhoeff / Anefo

Max Velthuijs, né à La Haye le 22 mai 1923 et mort à La Haye le 25 janvier 2005, est un auteur et illustrateur néerlandais de livres pour enfants.

Max Velthuis, après une carrière commencée dans la publicité, illustre ses premiers livres pour enfants à partir de 1962. Il connaît une renommée internationale avec les histoires de Petit-Bond, une grenouille qui se pose des questions sur la vie. Petit-Bond est amoureux, le premier livre de cette série publié pour la première fois en 1989, a été traduit dans plus de 50 langues.

Œuvres

  • Petit-Bond est amoureux, L'École des loisirs, Lutin poche, 1989
  • Le Chef-d'œuvre de crocodile, L'École des Loisirs, Pastel, 1991
  • La Découverte de Petit-Bond, Pastel…En lire plus sur Wikipedia