Livre
Néerlandais

Het grote boek van Klein-Mannetje : drie avonturen

Max Velthuijs (auteur)

Het grote boek van Klein-Mannetje : drie avonturen

Dans la série:
Public cible:
3-5 ans et plus
Genre:
Drie avonturen van Klein-mannetje met zijn vrienden Kikker, Konijn en Eend. Prentenboek met eenvoudige, sfeervolle illustraties in vrolijke kleuren. Vanaf ca. 4 jaar.
Contient
Titre
Het grote boek van Klein-Mannetje : drie avonturen
Auteur
Max Velthuijs
Langue
Néerlandais
Éditeur
Amsterdam: Leopold, © 2004
88 p. : ill.
ISBN
9789025842567 (hardback)

Commentaires

Max Velthuijs is vooral bekend door zijn Kikker-boeken. Maar in 1986 kreeg hij al een Gouden Penseel voor Klein-Mannetje vindt het geluk (overigens al zijn tweede). De boeken over Klein-Mannetje markeren een keerpunt in zijn tekenstijl. Die werd lichter, de personages kwamen meer op de voorgrond en de achtergrond werd minder uitgewerkt. Hij ging ook scènes in kadertjes zetten waardoor ze meer op schilderijtjes leken waarin hij telkens de essentie van een situatie of gevoel vatte. Zoals al zijn prentenboeken bevatten ook deze verhalen een onnadrukkelijke moraal en stralen ze warmte en gezelligheid uit. Telkens opnieuw zijn de personages op zoek naar het geluk en ervaren ze wat ware vriendschap betekent. In alle drie de verhalen treedt de bekende kikker met zijn gestreepte zwembroek al op, maar het is nog gewoon 'een kikker' zonder hoofdletter. Pas later, als hoofdfiguur, wordt Kikker zijn naam.

"Klein-Mannetje was een héél klein mannetje. Hij woonde in een oude schoenendo…Lire la suite
Drie reeds eerder los gepubliceerde verhalen in een bundel, waarin Klein-Mannetje achtereenvolgens op zoek gaat naar een nieuw huis wanneer zijn schoenendoos is ingestort, een klavertje vier vindt zodat hij zijn geluk niet op kan en konijn te hulp komt wanneer deze aan de andere kant van de rivier zit met een gekneusde poot. Vriendschap loopt als een rode draad door de, altijd goed aflopende, verhalen. Kikker, eend en konijn hebben in deze verhalen een bijrol. Op elke bladzijde de karakteristieke, kleurrijke, eenvoudige illustraties soms omkaderd als een schilderij. Onder de illustraties de vlot leesbare tekst, wisselend van lengte. Heerlijk voorlees- en kijkboek voor kleuters van ca. 4 jaar.

Het grote boek van Klein-Mannetje

Deze bundel bevat de drie verhalen over Klein-Mannetje die in de jaren tachtig voor het eerst verschenen. Het zijn leuke avonturen die vlot voorgelezen kunnen worden. De kleurrijke, ingekaderde illustraties zijn onmiddellijk herkenbaar als de stijl van Velthuijs. Kikker en zijn vrienden komen in deze verhalen voor. Toch missen de illustraties de aantrekkingskracht en het verhaal de eenvoud van de populaire Kikker-boeken.

'Klein-Mannetje heeft geen huis' is het eerste verhaal in deze bundel. Klein-Mannetje is zoals zijn naam het zegt een heel klein mannetje. Hij is heel gelukkig en tevreden, tot de regen zijn huis, een oude schoenendoos, vernielt. Hij gaat op zoek naar een nieuwe woning en komt Kikker tegen. Een glazen pot, een koffiepot, konijnenhol, slakkenhuis zijn allemaal niet geschikt. Tot hij een klein vrouwtje tegenkomt.

In 'Klein-Mannetje helpt een vriend', komt voor het eerst de figuur van Kikker voor. Kikker gaat zwemmen en vindt een fles met een bri…Lire la suite

À propos de Max Velthuijs

CC BY-SA 3.0 - Image by Bert Verhoeff / Anefo

Max Velthuijs, né à La Haye le 22 mai 1923 et mort à La Haye le 25 janvier 2005, est un auteur et illustrateur néerlandais de livres pour enfants.

Max Velthuis, après une carrière commencée dans la publicité, illustre ses premiers livres pour enfants à partir de 1962. Il connaît une renommée internationale avec les histoires de Petit-Bond, une grenouille qui se pose des questions sur la vie. Petit-Bond est amoureux, le premier livre de cette série publié pour la première fois en 1989, a été traduit dans plus de 50 langues.

Œuvres

  • Petit-Bond est amoureux, L'École des loisirs, Lutin poche, 1989
  • Le Chef-d'œuvre de crocodile, L'École des Loisirs, Pastel, 1991
  • La Découverte de Petit-Bond, Pastel…En lire plus sur Wikipedia

Suggestions