In Groot-Brittannie͏̈ tijdens de jaren tachtig besluit een groep homo's en lesbie͏̈nnes zich te verenigen om stakende mijnwerkers te steunen tegen de maatregelen van premier Margaret Thatcher.
Langue
Anglais
Éditeur
Lumière, 2014
1 dvd-video
Date d'enregistrement
2014
Durée
119 min.
Note
Taalkeuze: Engels, Frans Ondertiteling: Nederlands, Frans
EAN
5425019008932
mooov

Commentaires

Brits speelfilmdebuut uit 2014 van Matthew Warchus, gebaseerd op een voetnoot in de geschiedenis van de mijnwerkersstakingen van 1984 onder het bewind van Thatcher. Een groepje homo's zamelt geld in voor de stakende mijnwerkers in een dorpje in Wales. Hun credo is dat de mijnwerkers in hetzelfde schuitje zitten als zij (verdrukt, genegeerd, beschimpt) en dat ze solidariteit verdienen. 'De Britten - publiek én pers - lopen weg met hun film, een vertelling van een opmerkelijke geschiedenis die de afgelopen 30 jaar nagenoeg volledig in vergetelheid raakte. Pride is, in Engelse ogen althans, een film in de traditie van Billy Elliot; een typisch nationaal gerecht van sociaal realisme en lichtvoetig drama', schrijft Berend Jan Bockting (Volkskrant 16-10-'14). Natuurlijk, in werkelijkheid was het allemaal wat complexer en rafeliger', schrijft Mike Peek (Parool 15-10-'14) en geeft vier sterren, 'Aids is hier weinig meer dan een voetnoot en de film had het bovendien best kunnen stellen zonder …Lire la suite

À propos de Matthew Warchus

CC BY-SA 2.0 - Image by GabboT

Matthew Warchus, né le 24 octobre 1966, est un metteur en scène britannique, vainqueur du Tony Awards.

Son film Pride est présenté à la Quinzaine des réalisateurs lors du festival de Cannes 2014, où il remporte la Queer Palm.

En 2015, il devient directeur artistique du théâtre Old Vic.

Filmographie

  • 1999 : Simpatico
  • 2014 : Pride

Distinctions

Nominations

  • British Independent Film Awards 2014 : Meilleur réalisateur pour Pride

Notes et références

Liens externes