Livre
Néerlandais

Hou je mond en zeg iets : roman

Matt Greene (auteur), Robert Neugarten (traducteur)
In de ogen van een 12-jarige jongen gedraagt zijn omgeving zich vreemd. Hij heeft het gevoel dat hij wordt buitengesloten. Maar hij blijkt een hersentumor te hebben.
Titre
Hou je mond en zeg iets : roman
Auteur
Matt Greene
Traducteur
Robert Neugarten
Langue
Néerlandais
Langue originale
Anglais
Titre original
Ostrich
Édition
1
Éditeur
Amsterdam: Meulenhoff, 2014
287 p.
ISBN
9789029089043 (paperback)

Commentaires

Kwantumfysica en smaakcondooms

Grappige romans over jongens die moeten overleven met een handicap, zijn er wel meer. Wat Matt Greenes 'Hou je mond en zeg iets' speciaal maakt, is de manier waarop het boek boeit en overtuigt zonder in makkelijk sentiment te vervallen.

Alex, de hoofdrolspeler in Greenes roman, is een Britse jongen van dertien die epilepsieaanvallen kreeg tot men een hersentumor ontdekte en hij op de snijtafel moest. Was hij daarvoor al een beetje raar, met zijn bijzondere interesse voor de kwantumfysica en het onzekerheidsbeginsel van Heisenberg, na de ingreep is dat er alleen maar erger op geworden. Hoewel, erger is misschien niet het juiste, want al te negatieve woord. Alex heeft gewoon een niet-alledaagse kijk op de wereld.

Aan zijn ouders heeft hij ook al niet veel. Zijn moeder leidt een wat teruggetrokken leven en wordt vooral geroemd om haar bolognesesaus die iedere keer weer anders smaakt en door haar man vergeleken wordt met een zwart gat omdat zowat alles erin verdwijnt. Ja, zo'n vader heeft Alex, een autorijleraar die zich verbergt achter een eindeloze reeks grappen. Wanneer zijn zoon een beetje beduusd vraagt of oma geen kou heeft, zo met haar zomerjurkje in haar doodskist, antwoordt hij: "Nee hoor jongen. Ze ga…Lire la suite

HOU JE MOND EN ZEG IETS

HOU JE MOND EN ZEG IETS ** Matt Greene , Meulenhoff (oorspronkelijke titel: Ostrich), 272 blz., ? 17,95. Eerzaam, een debutant die alles geeft wat hij in zich heeft. Ergerlijk, als dat veel te veel blijkt te zijn. In ...

HOU JE MOND EN ZEG IETS **

Matt Greene , Meulenhoff (oorspronkelijke titel: Ostrich), 272 blz., ? 17,95.

Eerzaam, een debutant die alles geeft wat hij in zich heeft. Ergerlijk, als dat veel te veel blijkt te zijn. In Hou je mond en zeg iets keilt de Engelse auteur Matt Greene alle taalgrappen, geinige wetenschapsfeiten, internetgekheden en huis-tuin-en-keukenfilosofietjes die hij door de jaren heen ter inspiratie heeft gestockeerd pardoes van de trap af. Uit dat chaotische gekletter distilleert hij een tragikomisch, bijdehand coming-of-ageverhaal. Hij meent met die verbrokkeling weg te kunnen komen door van zijn hoofdpersonage een warrige dertienjarige knul te maken (die Alex heet en een hersenoperatie heeft ondergaan (wat natuurlijk als verklaring geldt voor diens stuiterende manier van redeneren (het balletje in de flipperkast gelijk, zou je kunnen zeggen))). Ja, zúlke zinnen. Goed, ook met andere bladspiegelverstorende elementen - lijstjes vooral - springt Greene o…Lire la suite

Leergierige, ietwat excentrieke jongetjes van een jaar of twaalf: we komen ze regelmatig tegen in de hedendaagse literatuur. Ook Alex, de protagonist in Hou je mond en zeg iets, past goed in dit rijtje. Iets te goed, misschien: de vertelstijl van Matt Green lijkt soms zo sterk op die van de hiervoor genoemde auteurs, dat het afbreuk doet aan de originaliteit van zijn debuutroman. Sommige elementen lijken wel rechtstreeks gekopieerd, zoals de mentale lijst van zaken die Alex nog wil googelen (Foer) of zijn uitleg van een metafoor (Haddon).
Maar laten we dit gebrek aan originaliteit voor wat het is, dan valt vooral op hoe goed Alex’ vertelstijl aansluit bij de thematiek van de roman. Alex heeft een hersentumor die mogelijk terminaal kan zijn, maar in plaats van dit onder ogen te zien, kiest hij ervoor om zijn kop in het zand te steken. In zijn vertelling focust Alex dan ook niet op zijn eigen ziekte, maar op het veranderde gedrag van zijn omgeving, in het bijzonder zijn oude…Lire la suite
Alex, de 12-jarige protagonist in deze debuutroman, voelt zich ‘gestruisvogeld’. In zijn ogen gedraagt zijn omgeving zich vreemd. Hij heeft het gevoel dat hij wordt buitengesloten en dat zijn ouders op een scheiding afstevenen. Al gauw wordt duidelijk dat Alex geen gewone puber is. Hij is niet alleen slimmer in het ontcijferen van kwantumfysica dan in het ontcijferen van intermenselijke communicatie, maar hij heeft er twee jaar chemo op zitten en staat voor een zware hersenoperatie om een tumor te verwijderen. Deze vroegwijze, charmante, soms onbetrouwbare verteller brengt zijn coming-of-age-verhaal in een pittige, wervelende stijl, met veel tekenende dialogen, wars van sentimentaliteit, maar toch gevoelig. Met deze warme, originele psychologische roman over een gevoelig thema, weet de 29-jarige Britse toneelauteur een ruim publiek van adolescenten en volwassenen te boeien. Kleine druk. Vanaf ca. 15 jaar.

À propos de Matt Greene

Matt Greene (né le 13 mai 1983 à Grand Ledge, État du Michigan) est un joueur professionnel américain de hockey sur glace. Il occupe la position de défenseur.

Carrière de joueur

Matt Greene a fait ses débuts dans le hockey professionnel avec l'organisation des Oilers d'Edmonton en 2005. Auparavant, il avait fait un stage avec les Fighting Sioux du Dakota du Nord dans la NCAA.

En juin 2008, Greene est échangé au Kings de Los Angeles en compagnie de l'attaquant Jarret Stoll en retour du défenseur Lubomir Visnovsky. Le 11 juin 2012, il remporte la Coupe Stanley 2012 avec les Kings de Los Angeles.

En lire plus sur Wikipedia