Livre
Néerlandais

De laatste regel van het sprookje

Massimo Gramellini (auteur), Jan Van der Haar (traducteur)
Sprookje waarin een man een reis maakt door de wereld van de ziel en ontdekt waar het echt om gaat in het leven.
Sujet
Geluk, Esoterie
Titre
De laatste regel van het sprookje
Auteur
Massimo Gramellini
Traducteur
Jan Van der Haar
Langue
Néerlandais
Langue originale
Italien
Titre original
L'ultima riga delle favole
Édition
1
Éditeur
Amsterdam: De Bezige Bij, 2011
252 p. : ill.
ISBN
9789023458555 (paperback)

Commentaires

De auteur (*Turijn 1960) is journalist, verbonden aan de krant La Stampa. 'De Laatste Regel van het Sprookje' is zijn eerste roman, hoewel bij de aanduiding roman kanttekeningen kunnen worden geplaatst. Het is vooral een sprookje: er gebeuren steeds dingen die in de echte wereld niet kúnnen. Het boek beschrijft een symbolische reis van iemand die zijn zelfvertrouwen kwijt was, het zogezegd niet meer zag zitten, en hoe hij door een verblijf in de 'thermen van de ziel' uit die crisis genezen tevoorschijn kwam. Het verhaal is zwaar beladen met personen en zaken die een symbolische betekenis hebben. Ongeveer elke zin bevat wijze lessen, nuttige overwegingen, geforceerd gevatte formuleringen. Voor de literatuurlezer is het een al te geconstrueerd, bloedeloos verhaal, maar het boek zal liefhebbers van verhalen over spirituele groei mogelijk aanspreken. Het is een bestseller in Italië. De moedige vertaler heeft hier en daar een steek laten vallen. Kleine druk.

À propos de Massimo Gramellini

Massimo Gramellini, né le 2 octobre 1960 à Turin, est un écrivain, chroniqueur et journaliste italien.

Il est vice-directeur et éditorialiste du Corriere della Sera.

Biographie

Massimo Gramellini est né en 1960 à Turin dans une famille originaire de Romagne. À l'âge de neuf ans il perd tragiquement sa mère, Josephine Pastore. Son père lui dit que sa maman est morte d'une crise cardiaque fulgurante, mais il découvrira seulement bien des années plus tard, au milieu des années 1990, en lisant un article de journal, que sa mère, âgée de 38 ans en 1969, s'est suicidée en se jetant depuis le balcon du cinquième étage à cause d'une dépression. Ce traumatisme marquera profondément toute sa vie.

Il fréquente l'institut San Giuseppe de Turin, un liceo classico, avant de commencer ses études de d…En lire plus sur Wikipedia