Livre
Néerlandais

Judo : de weg naar zwarte band : Nage no Kata

Mas Blonk (auteur), Richard De Bijl (auteur)

Judo : de weg naar zwarte band : Nage no Kata

Dans la série:
Instructies in woord en beeld.
Sujet
Judo
Extra subject
Judo (volw.)
Titre
Judo : de weg naar zwarte band : Nage no Kata
Auteur
Mas Blonk Richard De Bijl
Langue
Néerlandais
Éditeur
Rijswijk: Elmar, 2000
96 p. : ill.
ISBN
90-389-0989-6

Commentaires

Judo : de weg naar zwarte band gaat over een materie die zich in het judo-universum aan de totaal tegenovergestelde kant bevindt van het wedstrijdjudo: kata, in casu nage no kata (en niet over alle technieken voor zwarte band, zoals de titel misleidend suggereert). Kata bestaan uit een reeks technieken die volgens een vast patroon uitgevoerd worden.

Mas Blonk en Richard de Bijl vullen met hun werk een gat op in de Nederlandstalige markt van judoboeken, maar laten veel kansen onbenut. Bij dit soort vechtsportboeken vraagt de auteur bij wijze van respect en als referentie, aan zijn eigen 'meester' om een visie te geven op het boek. Gé Koning kwijt zich van deze taak en prijst het boek omdat "juist dieper ingegaan [wordt] op de betekenis van de handelingen en het bewegen in dit kata". Niets is echter minder waar. De auteurs geven enkel een droge beschrijving met foto's van de 15 technieken en van de groetceremonie. Geen historische of actuele duiding van het…Lire la suite
De gevorderde judoka moet op zijn trainingsweg van de eerste naar de derde DAN (zwarte band) een serie voorgearrangeerde vormen kennen, KATA geheten. Deze uitgave geeft een beschrijving van het 'gatame-no-kata', bestaande uit een 15-tal technieken, die op de grond worden uitgevoerd. De KATA is bedoeld om de judoka de grammatica van het judo te leren. Deze serie is beschreven door 2 leraren aangesloten bij de Judo Bond Nederland. De technieken worden door middel van teksten en foto's aan de lezer uitgelegd. Er is een woordenlijst opgenomen van Japanse uitdrukkingen. In de diverse districten worden examens afgenomen, waar deze KATA moet worden gedemonstreerd.