Livre
Néerlandais

Zij ging dood en ik bleef leven

Mary Crockett (auteur), Fanneke Cnossen (traducteur)
Public cible:
15 ans et plus
Genre:
Net als vier andere meisjes kreeg de 18-jarige ik-persoon een jaar geleden een appje van Kyle. Alleen Jamie antwoordde, en werd verkracht en vermoord. Sindsdien voelt de verteller zich schuldig, omdat Jamie dood is en zij leeft. En dan wordt ze ook nog verliefd op Charlie, het vriendje van Jamie. Vanaf ca. 15 jaar.
Sujet
Schuld, Trauma's
Titre
Zij ging dood en ik bleef leven
Auteur
Mary Crockett
Traducteur
Fanneke Cnossen
Langue
Néerlandais
Langue originale
Anglais
Titre original
How she died and how I lived
Éditeur
Amsterdam: Young & Awesome, 2020
326 p.
ISBN
9789025877231 (paperback)

Commentaires

Net als vier andere meisjes kreeg de 18-jarige hoofdpersoon een jaar geleden een appje van Kyle om iets af te spreken. Alleen Jamie antwoordde en die werd verkracht en vermoord. Sindsdien is het leven van de ik-persoon niet meer hetzelfde. Ze kan niet meer echt genieten van het leven en voelt zich schuldig dat zij nog leeft. Ze raakt zich ook steeds meer bewust van hoe je als meisje soms vogelvrij bent. En dan wordt ze ook nog eens verliefd op Charlie, het treurende vriendje van Jamie. De worsteling met al die tegenstrijdige gevoelens wordt mooi beschreven. Hoewel onnodige suspense-elementen de lezer soms op een verkeerd spoor zetten, is het een overtuigend verhaal over een jongere die de zin en het geloof in haar leven weer terug vindt. Vanaf 15 jaar.

À propos de Mary Crockett

Mary Crockett, née en 1962 à Johannesburg en Afrique du Sud, est une pasteure sud-africaine connue notamment pour avoir développé des hôpitaux pour accueillir des malades du SIDA et parler ouvertement de la transmission de la maladie dans ses sermons dans la région de QwaQwa. En 2003, elle a créé United for Cure (Pheko ka Kopanelo), l'organisation pour combattre le SIDA la plus importante de l'état libre d'Orange et en juillet de la même année ouvre un hospice qui accueille les victimes du SIDA en phase terminale. Crockett gère également divers projets en collaboration avec Oxfam.

Elle reçoit la récompense de Femme de l'année 2003 Shoprite / SABC 2 dans la catégorie "communauté" pour son travail communautaire depuis 1998,.

En 2013, les lecteurs du Guardian la placent septième parmi les 25 femmes les plus influentes d'Afrique.

En lire plus sur Wikipedia