Livre
Néerlandais

Het geheim van de roofridder

Martine Letterie (auteur), Saskia Halfmouw (dessinateur)
Dans la série:
Public cible:
6-8 ans et plus
Het lukt het leger van de hertog van Gelre niet een roofridder uit diens kasteel te zetten. Maar Else weet iets waardoor zij het leger kan helpen. Vanaf ca. 8 jaar.
Sujet
Diefstal, Ridders
Niveau de lecture
AVI 8
Titre
Het geheim van de roofridder
Auteur
Martine Letterie
Dessinateur
Saskia Halfmouw
Langue
Néerlandais
Éditeur
Amsterdam: Leopold, 2003
67 p. : ill.
ISBN
90-258-4221-6

Commentaires

Wanneer het leger van de hertog van Gelre de burcht van Johan van Wisch omsingelt, leert Else Abel kennen. Abel is trommelaar in het leger en aan hem vertelt ze over een geheim pad dat naar het kasteel leidt. Samen besluiten ze om dat geheim prijs te geven en zo geven ze de legercommandant de kans om de roofridder te verslaan.

Bij een historisch verhaal is het zoeken naar een evenwicht tussen feit en fictie. Wat in dit verhaal feit is en wat fictie, legt de auteur zelf uit in een nawoord.

In het verhaal weet Else niet of ze de roofridder dapper moet vinden (hij durft tenminste tegen de hertog in opstand te komen) of niet (want eigenlijk vindt ze het niet eerlijk dat hij zoveel arme mensen lastig valt).

Het verhaal maakt deel uit van de reeks 'Geheim'. Over deze reeks kom je heel wat te weten op de hieraan verbonden website. Je vindt er o.a. informatie over schrijftips om mee te doen aan de geheime schrijfwedstrijd. Er zit sfeer in het verhaal: de jaarmarkt, het do…Lire la suite
Als het leger van de heer van Gelre komt, weet Else als enige een manier om deze roofridder aan te vallen. Zij weet dat de roofridder via een geheim paadje door het moeras steeds nieuwe voorraden naar zijn kasteel brengt. Else maakt kennis met Abel , de jonge trommelaar uit het leger van de heer van Gelre. Ze musiceren samen. zij op haar zelfgesneden fluit van riet, hij op zijn trommel. Uiteindelijk wijst ze de commandant van het leger het geheime pad en de roofridder wordt ingerekend. Vlot geschreven verhaal over de riddertijd, waarbij het leven van de gewone mens centraal staat. Het accent ligt op de belevenissen van de kinderen. Eenvoudige zinnen met veel zeggingskracht maken het verhaal prettig leesbaar. De levendige zwartwitillustraties van een halve pagina groot voegen zeker iets toe. Achterin legt de auteur de historische situatie nog eens uit en verwijst ze naar meer boeken over dezelfde roofridder. Deel uit een reeks. Vanaf ca. 8 jaar.

Suggestions