Livre
Néerlandais

De kleine zeemeermin

Martine Letterie (auteur), Els Vermeltfoort (dessinateur)
Dans la série:
Public cible:
3-5 ans et plus
Genre:
Prentenboek met een bewerking van het bekende sprookje waarin ook figuren uit andere sprookjes voorkomen. Met paginagrote illustraties in zeekleuren. Voorlezen vanaf ca. 4 jaar.
Titre
De kleine zeemeermin
Auteur
Martine Letterie
Dessinateur
Els Vermeltfoort
Langue
Néerlandais
Éditeur
Tilburg: Zwijsen, 2009
[36] p. : ill.
ISBN
9789048702121

Commentaires

De opzet van Zwijsens 'Sprookjesreis'-reeks bestaat erin jonge lezers mee te nemen op een reis door sprookjesland, waarbij verschillende sprookjes met elkaar in verband worden gebracht. De bekende sprookjesfiguren komen namelijk als nevenpersonages voor in andere verhalen, daar waar je ze niet verwacht.

De kleine zeemeermin is opgebouwd als een verhaal-in-een-verhaal, waarbij grootmoeder zeemeermin net voor het slapengaan haar kleindochter een vereenvoudigde versie van Andersens sprookje voorleest. Net als in de andere boeken uit deze reeks krijgen de personages namen om de herkenbaarheid te vergroten. De kleine zeemeermin wordt in het verhaal van de grootmoeder Elisa. Bekende figuren uit vorige verhalen, zoals het arme meisje Yasmin uit De Chinese nachtegaal en prins Casper, de oudere broer van Doornroosje, krijgen hier de rol van respectievelijk de persoon die de aangespoelde Elisa ontdekt op het strand, en de prins op wie de kleine zeemeermin verliefd wordt. W…Lire la suite
Deel van de nieuwe serie 'Sprookjesreis'*, een reeks sprookjesbewerkingen, waarin verschillende figuren uit andere bekende sprookjes figureren. Bewerking van het sprookje over de kleine zeemeermin van Hans Christian Andersen, waarbij de essentie van het verhaal bewaard is gebleven. De vlot geschreven, humoristische tekst staat in witte en zwarte letters afgedrukt in de paginagrote illustraties met veel blauwtinten, waaraan kleine beeldgrapjes zijn toegevoegd (zo heeft de zeemeermin een bruin velletje en zwarte krullen). Achterop wordt verwezen naar de website van de uitgeverij**, waarop informatie over de tiendelige serie te vinden is, inclusief kleur- en doeplaten. Hoewel de delen naar elkaar verwijzen, zijn ze goed zelfstandig te lezen. Voorlezen vanaf ca. 4 jaar.

De kleine zeemeermin

Oma Zeemeermin leest het sprookje van het kleine zeemeerminnetje dat verliefd wordt op de prins en daarom haar stem opgeeft om bij hem te kunnen zijn, voor aan haar kleindochter, die van de weeromstuit niet meer naar boven wil. Het taalgebruik is erg eenvoudig. De illustraties – hoofdzakelijk in groen–blauwachtige tinten – beslaan telkens een dubbele pagina. Deze sterk vereenvoudigde versie van Andersons sprookje, die deel uitmaakt van een tiendelige ‘sprookjesreis’ heeft verder niet veel om het lijf. En dat geldt ook voor de illustraties. De Zwijsenwebsite vermeldt dat deze bewerkingen ‘net even anders’ zijn, maar daar heb ik niet veel van gemerkt. Tenzij men het raamverhaal bedoelt ... Jammer.

Suggestions