Livre
Néerlandais

De gelaarsde kat

Martine Letterie (auteur), Rick De Haas (dessinateur)
Dans la série:
Public cible:
3-5 ans et plus
Genre:
Als de molenaar sterft, erft de jongste zoon slechts de kat. Prentenboek met een eigentijdse versie van het bekende sprookje, waarin ook figuren uit andere sprookjes voorkomen. Met paginagrote sfeervolle schilderingen. Vanaf ca. 5 jaar.
Extra subject
SPR, prentenboeken
Titre
De gelaarsde kat
Auteur
Martine Letterie
Dessinateur
Rick De Haas
Langue
Néerlandais
Éditeur
Tilburg: Zwijsen, 2010
[32] p. : ill.
ISBN
9789048705375 (hardback)

Commentaires

De reeks 'Sprookjesreis' verzamelt sprookjesbewerkingen voor jonge kinderen. De bekende verhaallijnen van de sprookjes worden daarbij telkens zo aangepast dat de verschillende boeken naar elkaar verwijzen. Concreet wil dit zeggen dat personages uit een bepaald sprookje hun opwachting maken in andere sprookjesverhalen, zoals bijvoorbeeld de reus uit Klein Duimpje en Roodkapje in deze versie van De gelaarsde kat. Op die manier (de lezers worden immers op het einde telkens aangespoord om uit te zoeken hoe het de nevenpersonages zal vergaan) wordt de verzameling toch één geheel en wordt de interesse voor de andere boeken opgewekt.

Net zoals in de andere boeken uit de reeks, wordt in De gelaarsde kat gestreefd naar toegankelijkheid en herkenbaarheid voor het jonge doelpubliek, waarbij de hoofdpersonages namen krijgen. De gelaarsde kat heet Karel en zijn baasje Mark. Dit staat in vreemd contrast met de typische sprookjeselementen die wel behouden worden en benadr…Lire la suite
Prentenboek met een moderne en vrije bewerking van het sprookje 'De gelaarsde kat', ooit opgetekend door Perrault. Er bestaat ook een bewerking van Grimm: de arme molenaarsknecht en het katje. Deze getrouwe bewerking gaat over de jongste molenaarszoon die slechts de kat erft, maar dan wel een bijzondere. Door een list komt hij in contact met de koning en weet hij de reus te misleiden. De arme molenaarsknecht trouwt de prinses en gaat in het paleis van de reus wonen. Eenvoudig naverteld in eigentijdse taal; de tekst is veelal in een vrije hoek van de illustraties gedrukt. De illustraties over twee bladzijden, gemaakt in aquarel, krijt en pen, zijn kleurrijk en hebben oog voor detail. Dit prentenboek maakt deel uit van de tiendelige serie 'Sprookjesreis'*; het kan onafhankelijk van de andere gelezen worden. Het schutblad, dat voor alle delen gelijk is, toont de hoofdfiguren van alle sprookjes. Jammer dat er geen bronvermelding in het boek staat. Een schitterende, goed verzorgde uitgave …Lire la suite

De gelaarsde kat

Wanneer de oude molenaar sterft, laat hij zijn oudste zoon de molen na, de tweede een ezel, en de jongste niet meer dan een kat. Maar wat voor een kat! Deze bedenkt een listig plan om de koning te laten geloven dat zijn baas de rijke en machtige Markies van Carabas is. De koning trapt erin en geeft de molenaarszoon de hand van zijn dochter.
In een tiental boeken brengt Zwijsen de klassieke sprookjes weer uit, in een lichte en luchtige versie. In dit verhaal werd bijvoorbeeld de jachtbuit van de kat waarmee hij het vertrouwen van de koning wint, vervangen door levende dieren die hij als speelvriendjes aanreikt om de verdrietige prinses op te vrolijken. Grappig is dat de sprookjesfiguren figureren in elkaars boeken. De illustraties zijn op hun best tegen de behangpapierachtige achtergrond van roze bloemen, die de verliefdheid van de prinses weergeeft. Een storend detail: voor kleuters lijkt het me behoorlijk verwarrend dat ook de kat een jongensnaam heeft: Karel namelijk.

Suggestions